Groots golfen in 

Golfresort Bad Griesbach

Bad Griesbach is het grootste golfresort van Europa en het op één na grootste van de wereld, na Mission Hills in China. Het is ooit ontstaan als kuuroord, nadat de bron met warm water na veel grondboringen werd gevonden door oprichter Aloïs Hartl. In 1986 is men gestart met golf als tweede bron van inkomsten.​

Dit idee werd aangereikt door Franz Beckenbauer, omdat die graag ook wilde golfen in de buurt van het kuuroord. Beckenbauer en Hartl zijn goede vrienden gebleven. De heer Hartl heeft met het resort een enorme economische push aan de regio gegeven en verdient volgens velen een standbeeld. 

Sinds enige jaren heeft het resort een nieuwe hoofdeigenaar, waardoor investeringen in het behoud van de kwaliteit en vernieuwingen gegarandeerd zijn. Het resorts ligt op een kleine anderhalf uur rijden van de vliegvelden van München en Salzburg. Met de auto vanuit Nederland is het ca. 900 kilometer; wij hebben die afgelegd met een tussenstop.

Golfbanen

Tegenwoordig liggen er 5 volwaardige 18-holes golfbanen en drie kleinere 9-holes banen en is er het Golfodrom®, een gigantisch oefencentrum. Het grappige is dat je eigenlijk nergens op het resort het idee krijgt dat je in een golfresort bent. Dat komt doordat de banen allemaal op zichzelf staan - maximaal 10 minuten met de auto - en je dus nergens enorme files van buggy’s en mensen aantreft. Dit geeft een heerlijk ruimtelijk en landelijk gevoel. De leden kunnen onbeperkt spelen op alle banen voor slechts eenmaal een lidmaatschap, dat ongeveer hetzelfde kost als op een doorsnee Nederlandse baan.

Alle banen worden uitstekend onderhouden, hetgeen is te merken aan de mooie fairways, de volle en vlakke greens en het prima zand in de bunkers. De Beckenbauer course is de meest bekende, doordat daar in 2016 een Europesche tour wedstrijd is gespeeld, en tevens ook de duurste met een greenfee van ca. 75 euro. Dit is dan ook een echte championship course met de bijbehorende lengte. De ernaast gelegen Porsche course is wat speelser, maar ook vrij vlak. Op beide banen zijn de nodige waterhindernissen te vinden.

 

De andere drie banen, Uttlau, Brunnwies en Lederbach, zijn heuvel/bergachtige parkbanen en zeker voor Lederbach is een buggy aan te raden; hole 9 heeft niet voor niets als bijnaam Heartbreak Hill. Brunnwies en Uttlau vonden wij plaatjes van golfbanen. Hotelgasten kopen een dagkaart: je kunt dan 2x 18 holes lopen voor de prijs van 1. Als je half-board boekt mag je in alle restaurants bij alle golfbanen eten; je hoeft dus niet terug naar het hotel.

Golfodrome
Uttlau course
Beckenbauer course

Golfodrome®

Dit is echt een droom voor golfers die van trainen en oefenen houden. Het ligt apart van alle golfbanen en beschikt over meer dan 300 afslagplaatsen. Er lopen maar liefst 32 professionals rond. Jaarlijks zijn er 180.000 ballen op de range beschikbaar.

 

Het beschikt over speciale kinderafdelingen, waar desgewenst de kinderen de hele dag vermaakt kunnen worden met golf, maar ook met andere activiteiten. Naast het Golfodrome® liggen drie leuke par-3 oefenbanen.

 

Dit is echt een perfecte oefenbestemming voor een groep met pro, maar dan moet je we wel in een van de hotels verblijven.

Hotels

Het resort heeft drie grotere hotels, die bij elkaar in het centrum van het resort liggen en die exclusief van het thermale water gebruik mogen maken. Daarnaast zijn er nog enkele kleinere boutique-achtige hotels die aan de banen liggen. De grote hotels  zijn goed te bereiken via een enorme ondergrondse parkeergarage. Handig is dat er overal op het complex WiFi is, met slechts één toegangscode.

Wij verbleven in het Maximillian hotel, een luxe gedistingeerd 5-sterren hotel in Beiersche stijl. Het hotel wordt continu gemoderniseerd, zodat wellicht ook een airco verwelkomd mag worden in de kamers. Geen overbodige luxe met de steeds warmere zomers. Ook hebben we een bezoek gebracht aan het Ludwig hotel, wat een kindvriendelijk familiehotel is (gedurende kindervakanties). Het hotel is wat traditioneler ingericht, beschikt over een goed buffetrestaurant en een traditioneel Oostenrijks restaurant, genaamd Heurigen. Onder het hotel is nachtclub Sissy & Franz gelegen.

Op de heuvel aan de rand van het kuuroord ligt het Fürstenhof hotel. Ook dit hotel is aangepast aan moderne vereisten en beschikt over een goed a la carte restaurant. Vanuit de kamers is er een fraai uitzicht op de  Beckenbauer en Porsche courses.

De hotels liggen als het ware in een klein dorpje, dat het centrum van het resort vormt. Aan het ‘dorpsplein’ liggen ook nog een Oosters, Italiaans en Grieks restaurant, een pattisserie en een visrestaurant. Er is dus geen noodzaak om het resort te verlaten.

 

Wil je wat ‘landelijker’ logeren, dan zijn de kleinere boetiekhotels bij de golfbanen van Uttlau - een verbouwde 500 jaar oude boerderij - of Brunnwies aan te raden. Maar ook is het mogelijk op in Gutshof Penning te verblijven, waar men naast hotelkamers ook 4-persoons appartementen aan kan bieden.

Das Ludwig Hotel
Gutshoff Uttlau

Wij vonden Quellness Golfresort Griesbach een geweldige plek om te verblijven. In een week tijd kan je alle banen spelen en kan je eten in een grote variatie aan restaurants. Vergeet ook niet dat het resort oorspronkelijk een kuuroord was; in de grotere hotels zijn dan ook geweldige wellnessfaciliteiten te vinden.

Het hoogseizoen loopt vanaf april tot en met oktober. Overal op het resort heerst een prettige, gastvrije sfeer en nooit heb je het idee dat je op een reusachtig of overgeperfectioneerd golfresort verblijft. Het is een ideale bestemming voor zowel groepen als individuele golfers.