Cultuur en golf in 

Beijing en Kanton

 

Deze keer brachten wij een bezoek aan het verre en bijzondere China; een land dat ver van onze cultuur af lijkt te staan, maar door dit bezoek hebben wij vooral de andere kant van dit enorme land leren kennen en blijkt de lifestyle van de happy few in China - nog steeds tientallen miljoenen mensen - niet zo ver van onze westerse wereld af te staan. Hieronder een reisverslag over golf, wellness, hotels en eten en drinken.

Beijing

Beijing is hoofdstad en tevens de bekendste stad in China en werd voorheen Peking genoemd. De stad verkeert in een permanent verkeersinfarct, taxi’s zijn nauwelijks te krijgen, maar de metro is perfect.

 

Wij zaten in het Prime Hotel, wat dicht tegen het centrum aanligt. Op enkele honderden meters afstand zijn luxe winkelstraten met winkels van de duurste merken te vinden. We zijn direct de stad ingelopen naar de Verboden Stad en het Plein van de Hemelse Vrede. Indrukwekkend vanwege de omvang en de gebeurtenissen die daar in het verleden hebben plaatsgevonden. ’s Avonds heerlijk pekingeend gegeten in een niet-toeristisch restaurant. De volgende dag speelden we op Beijing's Tian’an Golfclub. In China is het gebruik van buggy’s, en zeker caddies, meestal verplicht; omgerekend kost een caddy ca. 13 euro per keer.

De volgende dag bezochten we de Lange Muur - ca. 8.000 km lang! - maar de meningen zijn erover verdeeld! Deze ligt, inclusief files, op ongeveer anderhalf uur rijden vanuit Beijing. We gaan met de kabelbaan - ook Bill Clinton heeft dat gedaan, getuige een sticker - naar de muur en genieten daar van het uitzicht.

Peking eend in Beijing
Uitzicht vanaf de Chinese Muur
Mission Hills Golf Resort

Shenzhen en Mission Hills

Na een binnenlandse vlucht van drieënhalf uur kwamen we op de ultramoderne luchthaven van Shenzhen aan en vertrokken direct per bus naar Mission Hills Golfresort; misschien wel het grootste golfresort (12x 18 holes!) van de wereld. Dit geweldige complex heeft een reusachtig luxe hotel en drie (!) clubhuizen. De banen doorstaan de vergelijking met de topbanen in Nederland met gemak en daar zijn de prijzen dan ook naar.

Daarna gingen we naar de stad Shenzhen en vanuit ons hotel konden we aan de overkant van de baai Hong Kong zien liggen. We bezoeken ’s avonds een massageclub. Zoiets zijn wij in Europa nog niet tegengekomen. Behalve een enorme zaal met wel 100 massagestoelen, beschikt de club ook over privé kamers, die je met een groep kunt afhuren. Luxe fauteuils, eten, drinken en een eigen karaoke installatie, alles inclusief! Wellness in optima forma.

 

De volgende dag bezochten we het Window of the World park, een soort Madurodam van de wereld op een veel grotere schaal. ’s Avonds zijn we naar een van de vele “malls” gegaan; dit zijn grote winkelcentra, waarvan sommige op de Beverwijkse Bazaar lijken en andere te vergelijken zijn met de Bijenkorf.

Dongguan

Iets ten noorden van Shenzhen ligt de volgende miljoenenstad, Dongguan. Wij verbleven daar enkele dagen op de Long Island Golf & Country Club. Ook dit is een zeer luxe complex met 27-holes op topniveau. Je kunt daar prima verblijven in de bijbehorende lodges en het complex beschikt natuurlijk over een geweldige wellness en ook over een Italiaans en een Chinees restaurant. De bijbehorende bar heeft het formaat van een kleine concertzaal, met de onvermijdelijke karaoke. 

 

Guangzhou

Deze laatste stop is de op twee na, Beijing en Shanghai, grootste stad van China. We hebben daar helaas niet gegolfd, maar wel de tijd genomen om deze hypermoderne stad te bekijken.

Grootste blikvanger is de Canton Tower, mede ontworpen door twee Nederlandse architecten. Verder hebben we ’s avonds een boottocht over de rivier gemaakt, vanwaar je de moderne architectuur van deze stad uitstekend kunt bekijken. De volgende dag vlogen we vanaf het internationale vliegveld van Guangzhou weer naar Amsterdam.

Long Island Golfclub Dongguan

Onze reisgenoten en wij vonden dit een bijzondere reis, waarbij we slechts enkele steden hebben bezocht, de Chinese Lange Muur en een paar prachtige golfresorts. We hebben overal heerlijk gegeten en gegolfd. Voor een completer beeld van het hele land is veel meer tijd nodig. Wij vonden het een geweldige ervaring. Dit was, vanwege de taalbarrière, niet zo eenvoudig geweest zonder onze reisleider voor 1x, Jack Lam, voorzitter van de Nederlands-Chinese Golfvereniging en eigenaar van Chinees Specialiteitenrestaurant Azië in Alkmaar.