Top golfesort in Griekenland

Costa Navarino

Onlangs vertrokken wij vanaf Schiphol naar Costa Navarino, een relatief nieuwe golfbestemming in Griekenland. Griekenland is sowieso geen populair land om te gaan golfen; hetgeen blijkt uit de aanwezigheid van slechts 9 golfbanen (bron: leadingcourses.com) in het gehele land! We vlogen op de heenweg met de Griekse maatschappij Aegean Airlines. Dit was een geweldige ervaring, want er waren alleen maar stoelen met extra beenruimte en dat zonder bijbetaling. De verzorging aan boord was ook uitstekend.

 

Vanaf het vliegveld in Athene hadden we een transfer met een luxe wagen, wat wel prettig was met een tocht van drie uur voor de boeg. De eerste twee uur rij je over een uitstekende snelweg, maar het laatste uurtje vanaf Kalamata gaat het over een kronkelende tweebaans weg door een overigens prachtige omgeving. In de zomer zijn er rechtstreekse vluchten naar Kalamata en omdat de populariteit van Costa Navarino een stijgende lijn vertoond, verwacht men dat dit er de komende tijd steeds meer zullen worden.

Costa Navarino Resort

Het resort is geopend in 2011 en is opgericht door Captain Vassilis Constantakopoulos. Deze oud-reder werd projectontwikkelaar en ontwikkelt het gebied op een duurzame manier. Resultaten daarvan zijn tot nog toe de twee zeer luxe (5+ sterren) hotels en twee uitstekende golfbanen. En er staat nog veel meer op de planning: nog een groot resort vlak aan zee, nog eens twee topgolfbanen en een aantal zeer luxe koopvilla’s.

 

Om ons tot het heden te beperken: in het resort is nu al alles te vinden wat de verwende golfreiziger zich kan wensen. Er zijn verschillende soorten restaurants, van een grillrestaurant en een luxe Italiaan tot aan de Griekse Souvlakeria. In buffetrestaurant kan je echter ook prima eten, wij aten er bijvoorbeeld van het heerlijke zeefruit.

 

Op het resort is van alles te doen: wijnproeverijen, shows, zwemmen, fietsen en noem maar op. Zoals te verwachten hebben wij ons vooral beperkt tot golfen, rusten op het strand en genieten van de culinaire specialiteiten.

 

Wel hebben we een bezoek gebracht aan de Anazoe Spa; een zeer grote spa met alle mogelijke behandelingen en sauna’s. Extra speciaal zijn de drie Thalasso zoutbaden: drie zwembaden met een oplopend zoutgehalte; in de meest zoute blijf je drijven, zoals in de dode zee.

Restaurant Flame
Anazou Spa
Dunes Course
Bay Course

Golf op topniveau

Over golf gesproken, er zijn twee golfbanen waarvan de Dunes Course de meest uitdagende is. Dit Robert Trent Jones jr. ontwerp slingert zich door het glooiende landschap en speelt wat langer dan de andere baan. In het clubhuis kan je uitstekende clubs huren (bijvoorbeeld de nieuwste Taylor Mades) en vanaf het terras van het restaurant kijk je over de baan heen en zie je in de verte de zee. De kwaliteit van onderhoud is uitstekend; de volle fairways zijn van bermudagras, de snelle greens van bentgras en Wij hebben ons laten vertellen dat men de bunkers nog beter gaat maken dan ze nu al zijn.

 

De tweede baan, de Bay Course, is qua onderhoud en ontwerp (van Bernard Langer) gelijkwaardig aan de Dunes. Als je puur kijkt naar de locatie en het natuurschoon, dan wint de Bay het van de Dunes. De baan ligt rondom een aantal met laag bos begroeide heuvels en biedt vanaf een achttal holes een prachtig uitzicht op de Navarino baai. Vanaf de holes direct langs de baai heb je een schilderachtige blik op het vissersplaatsje Pylos.

 

Beide banen en de directe rough eromheen worden geïrrigeerd vanuit twee grote waterbassins die gevuld worden met regenwater; allemaal op ecologische basis. Voor beide banen geldt dat je ze het beste met behulp van een buggy kunt spelen.

 

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het nieuwe clubhuis voor de Bay Course; op de artist impression hebben wij kunnen zien dat dit ook weer prachtig wordt en geheel past binnen het natuurconcept.

Dit resort komt bij ons ergens bovenaan de lijst met Europese topbestemmingen voor golf. Geweldige banen, hotel en voorzieningen op topniveau. Natuurlijk het prettige Griekse klimaat en de spreekwoordelijke gastvrijheid. De opmerking van een Nederlander die er woont is veelzeggend: “schrijf maar slecht over het resort, anders wordt het hier veel te druk.”