Der Öschberghof

verborgen juweel in Zuid-Duitsland

Dit super de luxe resort is in mei 2018 opnieuw geopend na een volledige renovatie die in totaal 3 jaar heeft geduurd. Het hotel is zowel van binnen als van buiten door bekende architecten vernieuwd en beschikt o.a. over een Michelinster waardig restaurant en uitgebreide Spa. De twee volwaardige 18-holes golfbanen en ook de trainingsfaciliteiten met de 9-holes Academy Course zijn helemaal op de schop genomen. Als je jezelf een aantal dagen wilt verwennen of als tussenstop onderweg naar Zwitserland of Italië is dit de place-to-go. Waar men zich eerst richtte op de Duitse en Zwitserse markt, zoekt men nu aansluiting met een internationalere markt, waaronder de vele Nederlandse golfers. Het resort ligt mooi ingeklemd tussen het Zwarte Woud, de Rijn Vallei en de Bodensee en is het het gehele jaar open.

Hotel

Het complex is in 1975 opgericht door Karl Albrecht, een van de oprichters van Aldi. Wat toen zijn privé tuin was, is uitgebouwd tot een hypermodern resort met  een 45 holes golfbaan, een Spa en diverse restaurants. In niets doet dit resort denken aan het supermarktconcern. Het biedt een high-end beleving van weldadige luxe, mede dankzij de meer dan 400 (!) medewerkers. Dus minimaal een voor elke twee gasten.

Het hotel beschikt over 110 modern ingerichte kamers die van alle gemakken zijn voorzien. Voor de 9 typen kamers definitief werden ontworpen heeft men een proefopstelling gedaan waar iedere gast kritiek op kon geven en waardoor men tot de beste inrichting en service is gekomen.

 

Er is bijvoorbeeld de gratis minibar op de kamer.... een sigarenbar met alle bekende merken, maar ook sigaren, whisky en rum van eigen merk. De bedden zijn van hoge kwaliteit met boxsprings van Schramm en kussens naar keuze. De deurbel produceert het geluid van de Big Ben. De hotelgasten kunnen genieten van een semi-all-in service met ontbijt, lunch en diner.

Naast het fine dining restaurant zijn er nog de ‘Esszimmer’ waar je internationaal kunt eten en het Italiaanse restaurant, dat tevens dient als een soort clubhuis voor de golfers. Verder is er nog de Öventhütte, een traditioneel Duits restaurant dat is gevestigd in een typische ‘Alpenhut’ op het terrein. Vanwege de aandacht op luxe en comfort is het hotel niet geschikt voor kleine kinderen. In het hotel is verder een congrescentrum met diverse grote en kleinere zalen en voorzien van eigen ingang. Onlangs werd in een van de zalen de nieuwste Porsche gepresenteerd en men heeft een partnership met Mercedes.

Hotel met infinity pool.jpg
Restaurant Esszimmer.jpg
Infinity pool 2.jpg

 

Spa

In de 5.000 m2 grote Spa vindt je verschillende soorten sauna’s, waaronder een Japanse en een ijskamer. Er zijn twee verwarmde zwembaden, waarvan het infinity buitenbad gezouten water heeft van 38 graden, met whirlpools erin, waarin je prachtig over het gebied uit kunt kijken.

 

Je kunt er natuurlijk diverse massages en behandelingen boeken en er is een aparte Spa voor vrouwen.

Golf

Ook voor de golfbanen geldt dat alles compleet is gerenoveerd. Er zijn 14.000 bomen  geplant en/of verplaatst. Het management-team heeft zich internationaal georiënteerd op de mogelijkheden die topbanen bieden, zoals bijvoorbeeld Monte Rei. Er is een aparte ingang en parkeergelegenheid voor golfers en congresgangers. De 1e en 18e holes van de banen zijn dicht bij het hotel gelegen en de banen zijn goed te lopen.

De banen zijn ontworpen door Städler Golf Courses, een bekend Duits golfarchitecten bureau. Indrukwekkend is het greenkeepers complex. Het team bestaat tijdens het seizoen over 22 mensen en dat is zeker wel te zien aan het onderhoud. Men onderhoudt alle machines zelf (meer dan 70) en vanaf volgend jaar beschikt men over de 1e elektrische Toro in Europa. En vanaf volgend jaar kan men desgewenst ook wat klein onderhoud op de auto’s van hotelgasten plegen.

 

East course

Dit is een linksachtige baan waar de wind vrij spel heeft. De baan is licht glooiend en niet heel lang (5800 meter), maar als de rough hoog is en de fairway smal zoals tijdens het seizoen, biedt deze voldoende uitdaging. Op dit moment zijn er alleen rode en gele tees, maar de witte zitten in de planning en daar is genoeg ruimte voor. De greens zijn groot, hard en snel en hoewel ze enige ondulatie bezitten, zijn ze toch heel fair.

 

Old Course

Deze fraaie, parkachtige baan begint recht voor het hotel en is vrij vlak. De baan is 6500 meter vanaf geel, dus dat is behoorlijk lang. Daarentegen zijn de fairways behoorlijk breed, dus de driver kan vaak de tas uit. Toch moet je er wel voor zorgen om op de juiste posities te liggen, omdat anders een dogleg of boom je lijnen beperkt. De greens zijn vergelijkbaar met die van de East Course.

 

Golfacademy

Deze biedt alle fitting- en analysemogelijkheden. Desgewenst kan je je in een weekend gefit worden en zondagavond met je nieuwe set naar huis gaan. Op de ruime oefenfaciliteiten zijn apart gedeelten voor pro’s en competitieteams.

Golfbaan.jpg
ÖschberghofDJI_0574.jpg

Voor de verwende golfer heeft dit resort alles te bieden wat je maar kunt wensen. Maar men is ook plannen aan het ontwikkelen om meer reguliere golfers aan te trekken, bijvoorbeeld door het creëren van lodges en speciale golfarrangementen.

Voor mij hebben ze hun filosofie ‘Give service, be individual and give help’ volledig waargemaakt. Het resort is als een Mercedes AMG, volledig op de wensen van het individu afgestemd.