Dolce vita in Puglia

 

In de hak van Italië was het al volop primavera toen wij daar recent verbleven. Het zonnetje scheen, de olijfbomen waren prachtig groen en Milaan-San Remo was op televisie. In die sfeer verbleven wij in Puglia, een van de meest zuidelijke provincies in Italië. Puglia is een provincie in opkomst; vooral de agricultuur met veel olijven en wijn bloeit en groeit en ook het toerisme is in opkomst. Veel Noord-Italianen kopen er een tweede huis. Uiteraard speelt het lekkere weer daarin een belangrijke rol, maar er is in de streken rond de steden Bari, Brindisi en Lecce ook veel te zien. Natuurlijk kwamen wij in eerste instantie voor het golfen; er zijn 4 banen in de streek, maar het zou zonde zijn om de omgeving niet te verkennen. Wij verbleven in twee hotels, waarvan vooral Borgo Egnazia een uitzonderlijke ervaring was.

Bari en Brindisi

De eerste paar dagen waren voor ons meteen al een hoogtepunt: ons verblijf in Borgo Egnazia. Om dit een hotel te noemen is een understatement. Niet voor niets hebben de mensen van dit topresort het over “een beleving” als je een paar dagen bij hun mag verblijven. Al bij aankomst waan je je in een andere wereld. De robuuste buitenkant van de gebouwen doet qua bouwstijl enigszins Arabisch aan en je denkt dat je in een burcht uit een ver verleden terecht bent gekomen.

 

Niet is minder waar; het complex staat er pas 8 jaar! Alles is nieuw en ziet er aan de buitenkant uiterst authentiek oud uit. Aan de binnenkant kom je in een strak vormgegeven paleis van luxe terecht; in het stijlvolle, architectonische concept is werkelijk aan ieder detail gedacht. De Borgo beschikt over een uitgebreide en onlangs bekroonde Spa (Vair Spa), diverse zwembaden en restaurants, waarvan Due Camini waarschijnlijk binnenkort een Michelin ster tegemoet kan zien.

 

Als schoonheidsspecialist werd Mirella uitgenodigd voor een speciale bodyscrub met oliën, in plaats van met harde scrubs en kreeg daarna een Abbel Bell gezichtsbehandeling, die je terug laat denken aan je kindertijd! Alles geïnspireerd op de menselijke psyche, dus binnen- en buitenkant verenigd. Niet verder vertellen: ook Madonna heeft hier al eens in volledige privacy overnacht. Natuurlijk hebben wij de golfbaan San Dominico, nog geen vijf minuten lopen aan de overkant,  gespeeld. Dit is een baan die vriendelijk langs de zee loopt en prima lopend is te spelen. Uitstekende baan om tijdens een vakantie een keer of vaker te spelen, maar waar wind en soms water voor voldoende uitdaging kunnen zorgen.

 

Duidelijk mag zijn dat je in Borgo Egnazia een geweldig verblijf kunt hebben. Daarnaast beschikt het resort ook over diverse masseria’s. Vrij vertaald: dit zijn voormalige boerderijen die zijn omgebouwd tot kleinschalig hotel of B&B en zijn wat meer casual van karakter. Masseria Cimino op het resort is een geweldig exemplaar, met alle luxe die je maar kunt wensen. 

 

Als je nog tijd over hebt, dan is er in de omgeving genoeg te zien. Wij hebben ervoor gekozen om de ‘hoofdstad’ van de Truli's te bezoeken: het schilderachtige stadje Albarobello. Truli’s zijn primitieve boerderijtjes met een wel zeer aparte vormgeving: mens en dier leefden samen in deze eenvoudige bouwsels. Verder zijn de oude stadjes Locorotondo en Ostuni (witte stadje) een aanrader, vanwege de historische gebouwen (veel kerken), maar ook vanwege de typisch Italiaanse sfeer die je er aantreft.

Borgo Egnazio Resort buitenzijde
Borgo Egnazio Resort zwembad
Borgo Egnazio San Domenico Golf
Alberobello: stad van de Trulli's
Lecce: Florence van het zuiden

Lecce

Het tweede deel van onze reis ging nog een kleine tweehonderd kilometer zuidelijker. Een paar  kilometer ten oosten van Lecce ligt de golfbaan Acaya Golf Club. Toen wij daar waren werd er toevallig het internationale Italiaans Open voor amateurgolfers gespeeld. Dit geeft al aan dat het om een serieuze golfbaan gaat en toch is deze prima te spelen voor golfers van ieder niveau. De baan is licht geaccidenteerd en ligt in volledige stilte midden tussen de olijfboomgaarden. Gasten worden er gastvrij ontvangen.

 

Wij verbleven in het hotel dat dicht bij de baan ligt: het Doubletree Hotel by Hilton. Dit is een prima uitvalsbasis voor de golfbaan, maar ook om wat meer rond te kunnen kijken in de omgeving. Binnen 2 km ligt het plaatsje Acaya, dit heeft een oude burcht en enkele trattoria. Op ca. 10 km afstand ligt Lecce. Ook wel Florence van het zuiden genoemd. Dit is een stad met een oude centrum, waar vele monumenten uit de middeleeuwen zijn te vinden en ver daarvoor uit de Romeinse tijd. Een stad waarin je je direct thuisvoelt, met overal wijnbarretjes, trattoria’s en ijssalons.

 

Wij zijn een dagje erop uitgetrokken en hebben de kustweg naar het verste punt Santa Maria di Leuca gevolgd. Deze weg biedt veel mooie uitzichten op de azuurblauwe Adriatische zee en onderweg kwamen we diverse fraaie zandstrandjes en duingebiedjes tegen. In de rotsachtige kustdelen zijn grotten en verborgen natuurlijke zwembadjes te vinden. In de zomer zullen de vele hotels en strandpaviljoens wel wat drukker bezet zijn dan hoe wij ze nu aangetroffen hebben.

Deze reis was veel meer dan alleen een golfreis. Het was een ontdekkingsreis door een provincie met zoveel cultuur, levensvreugde en historie, dat de week die wij ervoor uittrokken eigenlijk te kort was. Tegenwoordig vliegt Transavia vrijwel dagelijks op Bari en Brindisi, zodat je er in een mum van tijd kunt zijn.