Spektakel in Polen:

mooie resorts vlak bij Gdansk

 

Halverwege mei waren wij met een groep internationale journalisten, uitgenodigd voor een golfreis naar Gdansk in het noordwesten van Polen. Polen is een belofte als golfland van de toekomst, want op dit moment zijn er slechts 5.000 actieve golfers en dat in een land met ongeveer tweeënhalf keer zoveel inwoners heeft dan in Nederland. Ook het aantal banen is relatief dun gezaaid: op dit moment zo’n 25 golfbanen. Toch snappen de Polen heel goed waar het golfers om gaat: mooie resorts met goede banen.

Vlucht en transfer

We vlogen vanaf Eindhoven met de Hongaarse prijsvechter Wizzair. Met name het vertrek vanaf Eindhoven hebben wij toch wel als een verademing ervaren in vergelijking tot Schiphol; met al het gedoe van lange wachtrijen en afstanden die daar moeten worden afgelegd.

 

Op Eindhoven loop je vanuit de terminal zo door naar de trap naar het vliegtuig en als het niet al te druk is, ben je zo binnen. Eenmaal in Gdansk ben je met de auto nog slechts een uur tot anderhalf uur van de twee door ons bezochte resorts verwijderd en er liggen nog twee golfbanen in de buurt die ook bezocht kunnen worden.

Interieur golfvilla Sand Valley
Hole Sand Valley
Hole 9 Sand Valley

Sand Valley Golf Resort

Dit resort ligt ten oosten van Gdansk bij het plaatsje Pastek. Op het resort zijn een stuk of 20 ruime villa’s gebouwd, voor 6 tot 12 personen. De villa’s zijn van allerlei luxe voorzien, zoals bubbelbaden, een zwembad, grote tv’s met Sky erop en een sauna. Uitermate geschikt voor groepen; op dit moment komen er vooral veel Scandinaviërs, maar vanwege de goede vliegverbinding met Eindhoven is het ook een goede optie voor Nederlanders.

De baan beschikt over goede oefenfaciliteiten: driving range, putting green en 6 par 3’s. Er is een mooi en goed restaurant. De golfbaan is een inland linksbaan die is aangelegd op een groot terrein op zandgrond en is goed geïrrigeerd. De baan ziet er heel natuurlijk uit en past mooi in het landschap; je vindt overal bunkers en waste-area’s. Omdat meer dan 80% van de flights uit buitenlanders bestaat, is de horeca daar goed op aangepast. Men biedt altijd unlimited golf aan, inclusief driving range en gebruik van trolleys. Jammer genoeg waren de beschikbaar gestelde huursets matig van kwaliteit, maar dat mocht de pret niet drukken.

De routing van de baan is hier en daar ‘apart’ en op sommige greens kan je onmogelijk de pin aanvallen; de greens zijn hier en daar ‘verrassend’. Speel daarom voorzichtig naar de voorkant, zoals je op een linkscourse ook zou doen, want voorbij de pin komen is vaak killing.... dan rolt je bal naar een run-off area. Hole 9 is de signature hole, maar valt eigenlijk een beetje uit de toon. Wij vinden de mooie 12 de een betere keuze. Echt een heel leuke avontuurlijke baan met ruim voldoende uitdaging, die niet voor niets in de top 100 van golfbanen op het Europese continent staat.

Sierra Golf Resort

Sierra ligt nu nog twee uur rijden vanaf Sand Valley, maar zodra de nieuwe snelweg klaar is moet dat in een uur te doen zijn. Het resort ligt ten noordwesten van Gdansk op ca. drie kwartier rijden. Op het fraaie en luxe resort zijn appartementen en villa’s te huur. Het clubhuis doet enigszins Spaans aan is van alle gemakken voorzien, zoals een sauna en een party/entertainment ruimte.

Het terrein was ooit landbouwgrond, maar na veel grondverzet en het planten van heel veel (verschillende) bomen kon de baan in 2002 worden geopend. De golfbaan onduleert nu door het glooiende landschap en is een mooie en goed onderhouden parkland baan geworden, met gemanicuurde fairways en greens.

 

De greens en bunkers zijn uitstekend  en rond de greens wordt de rough op lengte gehouden, zodat niet alle ballen van de green afrollen. Ook de boom- en bloemenpartijen zien er fraai uit. Dit is waarschijnlijk de beste openbare baan van Polen. De baan is niet zo speels als Sand Valley, maar zeer geschikt voor golfers van ieder niveau. Er zijn goede oefenfaciliteiten, inclusief een par 3 baan. Je kunt gebruik maken van Jucad trektrolleys en ook hier waren de huursets helaas wat minder. Al met al toch zeker een aanrader.

Par 3 Sierra Golf

Helaas hadden wij deze reis geen tijd om de stad Gdansk te bezoeken. Van een eerder bezoek door Mirella weten wij echter dat je dat zeker zou moeten doen. In deze voormalige Hanzestad aan de Oostzee is genoeg te zien met een historisch oud centrum en je kunt er ook genieten van goed eten en drinken.

De twee resorts die wij bezochten - Sand Valley en Sierra - doen niet onder voor andere fraaie resorts in bijvoorbeeld Spanje of Portugal. Al geven we onmiddellijk toe dat het klimaat in Zuid-Europa gemiddeld natuurlijk een stuk beter is. Maar als we kijken naar het aangename prijspeil in Polen en de zeer welkome ontvangst van de mensen aldaar, zien wij eigelijk alleen maar pluspunten. Men is zeer bereid om op maakt gemaakte arrangementen ( vooral voor groepen) aan te bieden.