Golf in Slowakije

Een ontdekkingsreis rond Bratislava

 

Op uitnodiging van een collega-golfjounaliste en het Slowaakse toeristenburo vloog ik op Wenen, slechts een klein uurtje met de bus naar Bratislava, de hoofdstad van Slowakije en gelegen aan de Donau. Je zou het vanuit Nederland ook goed met de auto kunnen rijden, met een overnachting. Bratislava ligt namelijk in de punt tussen Slowakije, Oostenrijk en Hongarije. Bratislava heeft overigens ook een eigen vliegveld.

Bratislava

Met de groep internationale golfjounalisten, zelfs iemand uit Hong Kong, verbleven we in het centrum van Bratislava in het Appollohotel. Je kon goed zien dat het ooit een statig hotel was in de communistische tijd, maar het is na de onafhankelijkheid redelijk aangepast aan de moderne tijd.

Het is alweer 25 jaar geleden dat Tsjechië en Slowakije opgedeeld werden en de mensen zijn er  trots op dat je nu  gewoon met de euro kunt betalen!

Helaas waren de weergoden ons niet welgezind en konden we de eerste dag niet golfen. In plaats daarvan bezochten we het prachtige Danubiana Meulensteen Art Museum, gelegen op een kunstmatig schiereiland. Dit is in 2000 gesticht door de Nederlandse zakenman Gerard Meulensteen, met onder andere werken van Karel Appel, wat voelde ik me daar trots. Zelfs Koningin Beatrix heeft er ooit een bezoek gebracht en nu was er toevallig een tentoonstelling van Walasse Ting. ‘s Avonds hebben we heerlijk gegeten in een prima restaurant, midden op het verlichte plein in het centrum, met de president van de Slowaakse Golf Associatie, Tomas Stoklasa.

Bratislava centrum
Clubhuis G&CC Black River
Slovensky Grob (Gans)

Penati Golfresort

Dit is een waar golfjuweel: een prachtige 36 holes PGA baan met indrukwekkend clubhuis, annex shop, annex restaurant, dichtbij Senecia. De Legend Course ( Nicklaus design) is aangelegd in een pijnbomenbos (foto) met prachtige stammen en de Heritage Course heeft de langste hole van Europa, maar liefst 716 meter,11 teeposities en dus een par 6! Greenfee tussen de 70 en 90€. Op het terrein zijn ook privéhuisjes te huur voor 4 tot 6 personen. Toen wij er speelden werd toevallig de Slowaakse PGA wedstrijd gespeeld en konden wij de winnaar Nic Petr interviewen, een pro van Golfclub Praag, die 7 onder eindigde. Na een heerlijke late lunch gingen we richting een wijnproeverij, want in Slowakije worden  er vele soorten gemaakt, zoals cabernet sauvignon, gruner veltliner, riesling om er maar een paar te noemen en dat ging ook weer met eten gepaard, na natuurlijk eerst de grote wijnkelders geïnspecteerd te hebben.

Sedin golfclub clubhuis
Brouwerij Sandorf in Prievaly

Golfclub Borsa

We bezochten twee banen op een dag te beginnen met dit groene resort, een 27 holes baan bij Scenec. De baan is privé aangelegd door een erg sympathieke vader en zoon, niet moeilijk te spelen, met een eiland green op de 16e, veel bunkers en verschillende meertjes en een bos. Niet te duur: greenfee gemiddeld 40€ en een prima restaurant, waar we een lunch aangeboden kregen.

 

Golf & Countryclub Black River

Daarna gingen we naar de moeilijkste baan van Europa, of zoals ze zelf beweren: van de wereld. Het clubhuis is een prachtig kasteel. We begonnen op de 7de hole, anders zou het te donker worden, en daar begon het gevaar pas. Nou dat heb ik geweten, we namen een buggy om tijd te winnen, maar met de eerste afdaling kreeg ik het al Spaans benauwd, zo stijl als dat was.

 

Wij vonden de baan voor de rest erg verwarrend en slecht onderhouden helaas en waren inderdaad net voor donker binnen.

Daarna gingen we naar het koninkrijk van de Gans, het plaatsje Slovensky Grob, waar de lokale specialiteit, je raad het al, alles van de gans is. Startende met de lekkerste ganzenlever, die ik ooit geproefd heb, tot de traditionele Grob (gebakken gans), met heerlijke rode kool en aardappelpannekoekjes. Het hele dorp bestaat uit tal van die restaurantjes!

Sedin Golfclub

De laatste dag bezochten we Golfclub Sedin, pas in 2015 geopend, dus met een nagelnieuw clubhuis en baan, waar ze 120 mensen voor toernooien kunnen hebben. Ook weer opgezet door een privé eigenaar, Roman Tetak, wiens zoon (scratchspeler) grote toernooien speelt. Omdat er  geen oefenfaciliteiten in de buurt waren, heeft vaderlief maar een baan voor hem en de rest van de bevolking aangelegd, kosten ongeveer 3 miljoen voor de baan, zonder clubhuis etc.

Er is wel een hotel op 15 minuten en weer een klein uurtje van Bratislava. We werden zeer gastvrij met lekkere hapjes ontvangen door de eigenaar zelf en na een heerlijk rondje op een nog wat open, jonge baan gelopen te hebben, stond de bus alweer klaar om ons naar een bierbrouwerij te brengen in Prievaly. Het was inmiddels al donker, maar we werden ook daar weer lekkere hapjes en een ware bierproeverij ontvangen. Nu hou ik niet van bier, maar voor mij was er een soort heerlijke cider, voorbrouwsel van bier. En als klap op de vuurpijl kon je er een bierbad in een koperen bad nemen, met 2 tapkranen, namelijk een om het bad te vullen en een om je pint te vullen en gezamenlijk met een partner in bad te drinken. Wat vond mijn man het jammer dat hij niet mee kon... Er waren 3 van die baden en ook nog een sauna en een whirlpool en behandelkamer voor massages en een shopje met alle verzorgingsproducten uit bier gebrouwen! § 

Al met al een indrukwekkende reis met zoveel golfbanen binnen een uurtje rijden, waar er 5 jaar geleden nog slechts 1 was. Dus zeker een aanrader voor elke golfliefhebber, ook al omdat het verblijf in Slowakije voor ons relatief goedkoop is.