Golf in Flanders

Topbestemming: lekker en dichtbij

 

Deze keer konden we lekker dicht bij huis blijven, heerlijk met de auto naar onze zuiderburen op uitnodiging van de Vlaamse Vereniging voor Golf (VVG). Zoals al blijkt uit de naam VVG beperkte ons bezoek tot Vlaanderen, maar dat was geen enkel bezwaar, want het Nederlandstalige deel van Belgie heeft meer dan voldoende te bieden op het gebied van golfen en genieten. Er zijn maar liefst 55 golfbanen en met ca. 37.000 golfers, waaronder enkele topspelers (meer dan Nederland er op dit moment heeft…), doet men het uitstekend. Onder het motto van de VVG ‘visit, live and play’ zijn wij Vlaanderen rondgereisd, waarvan hieronder ons reisverslag. 

Brussel

Wij verbleven in het Martin’s EU hotel, vlakbij de gebouwen van de Europese Commissie. Brussel ligt als smeltkroes van Europa als een soort eiland in Vlaanderen: het Nederlands is daar als spreektaal ver in de minderheid.

 

Uiteraard is er in de stad van alles te zien, maar ons bezoek betrof de nieuwste golfbaan van Belgie: de National Golf in Sterrebeek. Dit ontwerp van Bruno Steensels wordt een openbare baan met een hotel (vleermuizen tunnel, uitkijktoren, wandelaars) en uiteraard ook voor leden (appartementen). Vliegveld en centrum Brussel dichtbij.

 

Zowel de baan als het clubhuis zijn losjes geïnspireerd op de International in Amsterdam; het clubhuis is wat kleiner en minder exclusief. Wij genoten daar van een echt Belgisch diner met garnalenkroketjes, stoofvlees en wafels.

The National Golf Sterrebeek
Marriott Hotel Gent

Antwerpen

We verbleven niet in Antwerpen, maar bezochten wel een golfbaan daar vlak in de buurt. De Cleydaal Golf & Country Club ligt er op een ‘boogscheut’ vandaan in een bos en parklandschap.

 

Behalve de volgroeide baan is er het bijzondere clubgebouw en het naastgelegen kasteel, dat sinds kort gebruikt wordt voor bijzondere events. Men is lid van de ‘Open Golf Club Resorts’, wat wil zeggen dat men graag bezoekers ontvangt.

 

Jaarlijks organiseert men een Longest Drive contest in oktober, die ook al eens door een regelmatige bezoeker is gewonnen: Thomas Pieters (ja, dezelfde...), geboren Antwerpenaar.

Millennium Golf Beringen

Leuven

Onze verblijfplaats voor de rest van de week was het Martin's Klooster hotel in Leuven; midden in het centrum in een modern verbouwd historisch klooster.

 

Dat dit een studentenstad is (ca. 60.000 studenten) was goed te zien op de oude Markt; dit mooie plein bestaat alleen maar uit cafés en terrassen en dat doet heel gezellig aan. Uiteraard is er, zoals overal in Belgie, een ruime keus uit Belgische speciaalbieren.

 

Ook in Leuven kregen wij een rondleiding. Al meer dan 1.500 jaar is er bewoning in Leuven en het was ooit de belangrijkste stad van Vlaanderen (Brabant). Dat Brussel nu de hoofdstad van Belgie is, komt doordat de Hertog van Leuven naar Brussel is verhuisd, na onenigheid met zijn stadgenoten. Verder komt de enige Nederlandstalige Paus, Adrianus, uit Leuven en schijnt ook de bron van de wijsheid uit Leuven te komen: een beeld van een mannetje - tegenhanger van Manneken Pis - die een vloeistof in zijn schedel giet. Zou dat geen bier zijn?

 

De volgende dag speelden wij op Spiegelven. Deze mooie bos/parkbaan blijft een genot om op te mogen spelen. De baan biedt voldoende uitdaging, zeker de 18e zorgt altijd voor verrassingen op de scorekaart, en als je de baan loopt heb je een stevige wandeling achter de rug. Prachtig is natuurlijk ook het grote clubhuis, met bijbehorend hotel en je kunt desgewenst een culinaire uitspatting doen in het naastgelegen sterrenrestaurant. Bijzonder is dat op de scorekaart staat dat plastic tees niet zijn toegestaan.

Winge Golf & Country Club

Gent

De Damme Golf & Country Club ligt enigszins afgelegen in de hoek onder Zeeuws Vlaanderen. Het is een prachtig complex met 27 volwaardige holes, onlangs is de Presidents course met 9 nieuwe linksachtige holes aan de oude 18 toegevoegd. De oude holes 17 en 18 zijn aangepast en hebben hetzelfde karakter als de 9 nieuwe.

De club beschikt over een groot en gezellig clubhuis en heeft een eigen jeugdhonk met een heuse speeltuin, want ‘de jeugd heeft de toekomst’. Men besteedt veel tijd aan de eigen jeugdopleiding en toen wij er waren krioelde het er van de kinderen in diverse leeftijden.

Het Marriott hotel was onze gastvrije verblijfplaats in Gent. Dit moderne hotel ligt verborgen achter drie prachtige grachtenpanden aan de Lei, midden in Gent. Tijdens de stadswandeling en de rondvaart kwamen wij alles te weten over de zeer rijke geschiedenis van Gent. Vervolgens hebben we heerlijk gegeten in in het Marriott Hotel in de City Grill.

Cleydaal G&CC

Mechelen

Ook in de oude stad Mechelen heeft Martin’s een prachtig hotel: Martin’s Patershof. Deze voormalige kerk is omgebouwd tot een modern hotel, waar je vanuit je bed tegen de gebrandschilderde glas in lood ramen aankijkt. De kamers zijn comfortabel en compleet, maar soms wel wat aan de kleine kant. Niettemin een bijzondere ervaring. Vanuit de hotel loop je zo het centrum in.

De volgende dag speelden wij op Millennium golf. Voor ons was dit een aangename verrassing ten opzichte van 2 jaar geleden, toen de baan bijna failliet was en het onderhoud idem dito. De nieuwe eigenaren hebben het onderhoud goed opgepakt en hebben een ambitieus toekomstplan, waar de Europese tour wellicht een plaatje in krijgt.

 

Millennium is een vrij open baan, waar vooral de 2e 9 lastig zijn vanwege het ruimschoots aanwezige water. In het clubhuis is Belgisch stergolfer Thomas Pieters alom aanwezig in de vorm van Rydercup parafernalia en foto’s. Ook belangrijk: je kunt er lekker eten.

Leuven Grote Markt
Spiegelven Golf

 

Tot besluit van deze topweek in Vlaanderen speelden we nog op Winge Golf & Country Club. Dit is een fraaie, maar lastige golfbaan die zich slingert over een heuvel- en bosachtig terrein. Zeker de 1e drie holes zijn een uitdaging, dus goed opletten dat je dan de boel bij elkaar houdt.

Het moderne clubhuis heeft een groot zonneterras, met een fraai uitzicht op de 1e en de 18e hole.

Vlaanderen is een top golfbestemming die wij Nederlanders misschien wat te snel over het hoofd zien, als we in het vliegtuig stappen naar Spanje en Portugal. Ook in België zijn er uitstekende banen te vinden en de kunst van het levensgenieten beheersen de Belgen zeker helemaal.

Wij danken onze gastheren en dames van de GVV, de golfbanen, Martin’s Hotels en het Marriot Hotel voor hun gastvrijheid en wij denken dat er heel leuke reispakketten zijn samen te stellen naar deze bestemming.