Gran Canaria:

een ongeëvenaarde golfbestemming

De Canarische eilanden zijn een bijna ongeëvenaarde golfbestemming: niet te ver vliegen, prima golfbanen, aanbod van hotels en appartementen in alle prijsklassen en natuurlijk het geweldige weer het hele jaar door; veel zon en altijd een beetje wind. Op de grootste en dichtstbevolkte eilanden Tenerife en Gran Canaria heeft veel ontwikkeling plaatsgevonden, waar de toeristenindustrie van meeprofiteert.
Samen met enkele collega journalisten was ik door golfbaan Anfi Tauro uitgenodigd om op Gran Canaria mee te doen aan een internationaal golftoernooi. De extra tijd hebben wij gebruikt om alle banen van het eiland te bezoeken.

Golfbanen

De eerste golfbaan die wij bezochten was El Cortijo. Helaas is het complex en de baan enigszins in verval geraakt. In potentie een prachtige baan, waar ooit het Spaans Open is gespeeld, maar nu was de staat van onderhoud niet goed. Sinds kort wordt er weer meer in geïnvesteerd, omdat greenfee spelers wegbleven.


Vervolgens gingen wij naar Bandama Golf, ook wel bekend als Real Golf de Las Palmas De naam is afgeleid van Van Dam – Van Damme – Bandama. Van Dam was een Nederlander die oorspronkelijk wijn verbouwde in de buurt. Het is de oudste baan van Spanje en een van de oudste van Europa. Oorspronkelijk in de noordelijk gelegen hoofdstad Las Palmas gelegen, maar in jaren ‘50 van vorige eeuw naar huidige locatie verplaatst. De weg ernaar toe is spectaculair en naast de baan ligt een indrukwekkende, oude vulkaankrater.

 

De goed onderhouden baan ligt prachtig in de vallei. Naar eigen zeggen heeft de baan de beste greens van het eiland. De baan is prima te lopen. Er valt aan deze kant van het eiland iets meer regen dan in het zuiden, maar het is er in de zomer minder warm en daardoor ook in dat seizoen prima te bezoeken.
 

Direct naast het clubhuis ligt het kleinschalige Bandama Golfhotel (3*), waar je een 5-sterren verzorging krijgt. Kamers zijn misschien niet de allermodernste, maar alles zit er in. Movistar tv met al het golf wat je maar wilt. Ca. 30 kamers waarvan veel met eigen - ruim - balkon. Ruim zwembad met ligstoelen. Eventueel kan je naar het hooggelegen Villa Bandama gaan, waar ook nog vijf ruime kamers zijn (meer B&B achtig). Leif Svensson is de gastvrije manager van het hotel en het restaurant; hij regelt desgewenst alles voor je, inclusief transfers.

Bandama Clubhuis
Meloneras
Salobre Old

De meeste golfbanen liggen in het zuiden, zo ook Meloneras Golf. Dit is een moderne, strak ontworpen golfbaan die gelieerd is aan het fraaie Meloneras Lopesan hotel. De baan is prachtig onderhouden en is ook met trolley goed te doen. De 2e 9-holes zijn het mooist, omdat ze deels hoog langs de kust liggen en een mooi uitzicht op de oceaan bieden.


Gelegen langs de bekende witte duinen van badplaats Maspalomas (wat ‘veel duiven’ betekent) ligt de gelijknamige golfbaan. Vanaf een aantal holes kijk je uit op de duinen, maar niet op de zee. De holes zijn vrijwel allemaal vlak en de fairways breed. Als je op zoek bent naar een makkelijk te lopen baan is het een aanrader. Het clubhuis heeft een zeer prettig terras waar het goed vertoeven is.


Onderweg van Maspolomas/Meloneras naar Tauro, kom je langs de afslag naar Salobre Old & New. Dit geweldige resort ligt achter de eerste rotsheuvels in een reusachtige vallei. Er is een luxehotel en zijn vele huurvilla’s langs de randen van de vallei. Met een huurauto of de shuttle service van het hotel is het een prima uitvalsbasis.

Er zijn twee goede golfbanen: ‘Old’ is een prima te spelen en te lopen baan; waar ook grote evenementen als het Spaans PGA Championship zijn gehouden; ‘New’ is spectaculair (moeilijker, buggy aan te raden) en ligt prachtig in de bergachtige omgeving. Het onderhoud van beide banen is uitstekend.

Anfi Tauro
Dit unieke project in de omgeving van Mogan betreft een investering van honderden miljoenen. Oprichter was de Noor Björn Lyng met zijn Anfi Group. Hij heeft een schitterend golfresort in de heuvels gerealiseerd, maar ook een compleet beachresort aan het strand.

 

De ontwikkelingen gaan door met villa’s, appartementen en hotels. Wij verbleven in de schitterende (huur)appartementen van de Emerald Club, die aan de golfbaan zijn gelegen.
 

De golfbaan is als het ware ‘uitgehakt’ (met het nodige dynamiet) in de bergen en biedt veel uitdaging, zoals te verwachten valt met ontwerper Von Hagge. Er zijn mooi vormgegeven bunkers en enkele waterpartijen. Een buggy is echter wel vereist.

 

Volgens diverse rankings (Leading courses en top100golfcourses.com) behoort deze tot de beste banen van de Canarische eilanden.

 

Anfi Golf Classic
Dit is een meerdaags internationaal teamtoernooi dat nu 5 jaar is gehouden. Het toernooi is gegroeid tot 100 deelnemers, in teams van vier. De deelnemers kwamen uit heel Europa, zoals Ierland, Schotland, Engeland, Zweden, Denemarken, Duitsland, Spanje, Nederland en dat zorgde voor een gezellige sfeer.

 

De verzorging was geweldig met een welkomstborrel en aan het eind een price-giving ceremony met alles erop en eraan.
 

Anfi Tauro golf
Anfi Tauro hole 1