Golf en goulash in Hongarije

In mei hebben wij het voor ons onbekende Hongarije bezocht op uitnodiging van het geweldige Zala Springs golfresort. Hongarije was het eerste Oostblok land dat loskwam van de Sovjet invloed. Men heeft dat nog niet aangegrepen voor een forse economische en industriële ontwikkeling. Het land is buiten de metropool Boedapest, waar zo'n 20% van de in totaal tien miljoen Hongaren woont, nog vrijwel ongerept. In het zuidwesten ligt het grote Balaton meer en vlak daarbij onze bestemming: Zala Springs golfresort. Wij vlogen in twee uurtjes naar Boedapest en het resort is ook goed bereikbaar vanuit Graz en Zagreb. Men is bezig met de ontwikkeling van een lokaal vliegveld.

Balaton meer

Gedurende een ritje van ca. 2 uur vanaf het vliegveld van Boedapest rijdt je door een glooiend groen landschap over het prima wegennet naar Zala Springs. Het wijdse landschap doet voor ons Nederlanders een beetje Duits aan. Vanaf de weg heb je af en toe zicht op het grote Balatonmeer. In de zomer worden hier festivals gehouden en kun je prima vertoeven op de stranden en op het water.

Rond het meer bevinden zich veel spa's en kuuroorden, waarvan het thermale meer van Hévíz het grootste in Europa is, met maar liefst 1 miljoen bezoekers per jaar! Dit meer heeft continu een temperatuur van maar liefst 28 ℃ (!) en je kunt er heerlijk in zwemmen, dus wij hebben zelf ook even een duik genomen. In de dorpen vindt je ook vele ‘Chada’s’; een soort pubs, waarin je kunt eten en drinken.

Hévíz thermale bron.
Zala Springs golfresort terras
Zala Springs golfresort clubhuis

Zala Springs Golf Resort

Het schitterende complex ligt in een vallei op een uitgestrekt terrein. Het geheel is pas twee jaar open en wordt in de komende jaren verder ontwikkeld met meer appartementen, een eigen 5-sterrenhotel en een state-of-the-art Spa. Wij verbleven nu in een charmant 4-sterrenhotel, Batthyány Kuriá, net om de hoek. Tijdens de uitgebreide rondleiding die wij kregen, hebben we enkele van de reeds gebouwde en verkochte appartementen en studio’s bekeken en waren zwaar onder de indruk. Alles wordt degelijk gebouwd in een moderne bouwstijl.

 

Het gehele complex, evenals het kleine Balaton vliegveld, is van één eigenaar. Deze electronicafabrikant is een van de rijkste mensen van Hongarije en zorgt voor continuïteit en een doorgaande ontwikkeling. 

 

Zala kent diverse samenwerkingsverbanden met onder andere het Penati Golfresort in Slowakije en het Diamond Golfresort in Oostenrijk, waardoor leuke combi-arrangementen mogelijk zijn. Ook is men lid van “World of leading golf”; waarvan alleen de beste 250 resorts in Europa lid zijn.

 

Robert Trent Jones jr. golfbaan

Deze beroemde golfbaanontwerper zorgt altijd voor een goede inbedding van de baan in de natuurlijke omgeving. Dat heeft in Zala Springs geleid tot een licht glooiende parklandbaan, waar de wind een factor kan zijn. De baan is prima te lopen en fairways, greens en bunkers zijn van uitstekende kwaliteit, ondanks de jonge leeftijd. In de zomer laat men de rough flink groeien, wat de baan qua uitstraling nog mooier maakt, maar dan kan je beter uit de rough vandaan blijven.... ook de greens zijn dan zeer snel. De driving range en andere oefenfacliteiten zijn prima.

 

Wij hadden het genoegen een presentatie bij te wonen van Garry Ashfield, de projectmanager van het Zala project. Garry is wereldwijd betrokken geweest bij de ontwikkeling van golfbanen, in Nederland ondermeer bij de International en de Lage Vuursche. In zijn presentatie ging hij in op de belangrijkste factoren die een golfbaan tot een topbaan maken; factoren waarbij met de ontwikkeling van Zala Springs terdege rekening is gehouden.

Boedapest en meer

Op het resort zijn wij getrakteerd op een echte, traditonele Hongaarse goulash en een wijnproeverij van lokale wijnen. Rond het Balatonmeer bevinden zich 6 wijnregio’s, waar de beste wijnen van het land worden geproduceerd. Het gaat meestal om kleine producties, zodat er niet veel aan export wordt gedaan. Wij hebben de wijnen van het huis Laposa geproefd, de witte wijnen waren relatief licht, bij de wat complexere witte wijnen en ook bij de rode wijnen komt de smaak van het terroir en de druiven; niet door houten vaten te gebruiken. In het terroir is de invloed van de vulkanische omgeving te proeven. Maar wel erg smakelijk!

De hiernaast geplaatste foto van het wijnhuis is gemaakt door www.wijnuithongarije.nl

 

Een bezoek aan Zala Springs is niet compleet zonder een bezoek aan deze metropool. De stad staat vol met historische gebouwen, vooral uit de bloeitijd rond 1850. Veel is te zien vanaf de hop-on/hop-off bus en tijdens een rondvaart over de Donau, die je als combi koopt. Overal zijn gezellige terrassen, restaurants en bars te vinden en er kan ook volop gewinkeld worden. 

Wijnhuis Laposa

Kort samengevat ging het ons om tijdens deze trip om het ‘complete Hongarije gevoel’: maak een combinatie van een paar dagen Zala Springs, een dagje in het thermale bad, misschien nog een dagje aan het strand aan het Balatonmeer en daarna nog een paar dagen in Boedapest.