Logroño in La Rioja:

geniet van golf, wijn en tapas

Rioja is een van de 17 autonome regio’s in Spanje sinds het einde van de dictatuur van Franco. Voordien was de naam Logroño, gelijk aan die van de hoofdstad. Logroño is nu een middelgrote stad van ca 120.000 inwoners. Binnen ¾ uur van de stad vind je 4 prima golfbanen. Sierra Cantabria is een aan de noordkant van de streek gelegen bergketen, die samen met de Ebro rivier de natuurlijke grens vormt tussen Baskenland en Rioja. Zodra je de bergketen bent gepasseerd, krijg je een ‘wow’ effect bij het uitzicht over de wijnvallei; zeker in het najaar met de typisch rode kleuren van de tempranillo druivenbladeren. La Rioja is minder heuvelachtig en heeft een zachter klimaat, zeer geschikt voor wijnbouw.

La Rioja, met de stad Logroño in het hart, staat voor geweldig eten en drinken. Van tapasbarretjes tot sterrenrestaurants, het is er allemaal. In en om het straatje Calle del Laurel zijn ca. 80 van dit soort barretjes: een heerlijk glas wijn en een hapje voor weinig, is daar het motto (3 flessen voor twintig euro?!??!). Logroño is nu het hart van de wijnindustrie van Rioja (meer dan 100 wijnhuizen) maar is ooit rijk geworden van de sigarettenindustrie. Het schijnt dat de Spaanse taal oorspronkelijk uit Rioja Alta komt.

Golf

Rond Logroño zijn vier golfbanen, waarvan er twee (Logroño Golf Club en Izki Golf) beheerd worden door de overheid en de andere twee zijn privé banen, die overigens wel voor iedereen toegankelijk zijn.

Club de Golf Sojuela is een relatief nieuwe baan (12 jaar, maar pas gerenoveerd), die hoog boven de Rioja vallei ligt en daarover fraaie uitzichten biedt. De fairways zijn gedrapeerd over de heuvels en de greens zijn klein en geonduleerd, wat een lastige combinatie is…. Op de baan staan veel eiken- en dennenbomen, maar daartussen is genoeg ruimte. De 2e 9 zijn bosrijker en wat smaller. De bunkers zijn gevuld met het juiste zand.

 

De volgende baan die wij speelden was El Campo de Golf de Logroño, gastheer van de Spaans kampioenschap voor professionals in 2019. Dit is een zeer ruim opgezette baan die dichtbij Logroño in een vallei ligt. De baan heeft uitstekende greens, die zich volgens zeggen kunnen meten met die van Valderrama. De fairways zijn mooi vol met gras en ook de bunkers zijn uitstekend. Vooral de 2e 9 zijn uitdagend.

Izki Golf ligt op ca. 3 kwartier van Logroño. Deze in de bergen gelegen bos/parkbaan wordt als het masterpiece van ontwerper Seve Ballesteros beschouwd, al bestaat hij niet uit de voor Seve kenmerkende 3x 6 holes (6x par-3, 6x par-4 en 6x par-5). De baan ligt enigszins afgelegen net over een bergpas in Navarra. Het is een prachtig lichtglooiend parkland ontwerp, waar je kunt luisteren naar de stilte. Veel van de prima greens, waar steeds een kleine vallei voor ligt, liggen hoger dan de fairway.

De laatste baan die wij speelden was de Rioja Alta Golf Club. Deze baan ligt ca. een halfuurtje rijden van Logroño. Nadat je eerst een paar holes door een bosachtig terrein gaat, kom je daarna terecht op een soort hoogvlakte, om de laatste drie holes weer tussen de eiken te eindigen. Ook hier waren greens en bunkers uitstekend. Een vriendelijke baan die goed speelbaar is voor alle niveau’s.

Campo de Golf Logroño
Sojuela Golf
Golf Izki
Wijnhuis Ontañon
20171028_093812.jpg
COCINA RAMON JR05.jpg

Wijn

In de Rioja vinden we natuurlijk de bekende rode wijnen in verschillende leeftijden: Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva. Al deze wijnen rijpen op eiken vaten, waarvan de beste op Frans en Spaans eiken en de overige op Amerikaans. Het verschil tussen de typen wijnen zit hem in de duur dat de wijn in het vat wordt gerijpt en daarna in de fles. Het mooie en typerende daarvan is dat alle wijnen direct op dronk zijn.

 

Vrijwel 85% van de rode Rioja’s bestaat voor 100% uit de tempranillo druif, tegenwoordig worden wijnen soms geblend met garnacha om de wijn zachter te maken. Daarnaast zijn er ook diverse witte druiven, waarvan Rioja’s worden gemaakt. Populair is de viura druif. Rioja was de eerste streek in Spanje die het kwaliteitskenmerk Denominacion de Origen Calificada mocht dragen.

 

Wij bezochten drie van de vele wijnhuizen. Als eerste bezochten wij Finca de los Arandinos, dat ook een boetiekhotel en een eigen restaurant herbergt. Het gehele gebouw heeft een modern, industrieel design. Het beschikt over een van de beste restaurants in de Rioja en heeft ook een Spa. Onze volgende stop, Bodego Museo Ontañon, is een van de grootste producenten en heeft zowel witte als rode wijnen van diverse druivensoorten, ook van soorten buiten de Rioja. Het uitstekende restaurant waar wij aten, is alleen toegankelijk op afspraak.

 

Als laatste bezocht wij het indrukwekkende Vivanco Bodega. Dit familiebedrijf is het grootste wijnmuseum van de wereld. In een aantal grote zalen worden alle aspecten van het wijnmaken behandeld. In de privéverzameling zijn allerlei soorten gereedschappen en hulpmiddelen voor wijnmaken uit alle jaren, maar ook originele kunst- en antiekschatten sinds de tijd van de Egyptenaren. Daarnaast zijn er ook nog kostbare kunstwerken van onder andere Picasso en Miro. Je kunt dit een wijnkelder noemen, maar Wijnkathedraal is beter van toepassing! Men produceert ca. 1 miljoen flessen per jaar en heeft 4500 vaten in de kelder liggen. We zagen daar in een van de zalen ook de op één na grootste kurkentrekkers verzameling van de wereld.

 

Op de terugweg naar Logroño passeerden wij het hooggelegen middeleeuws dorp Laguardia, met daaromheen de wijngaarden van de beste Rioja’s en enkele van de fraaiste wijnhuizen. In Laguardia staat het meest luxueuze hotel in de Rioja, waarvan in het ontwerp de hand van Frank Gehry is te herkennen, de beroemde architect die ook het Guggenheim museum in Bilbao heeft ontworpen.

Hotels

In dit laatstgenoemde hotel verbleven wij echter niet. Onze groep had het geluk om in het centrum van Logroño verdeeld te worden over drie prima 4-sterren hotels.

Het Mercure Carlton Hotel (4*) en het Hotel Gran Via liggen aan een hoofdstraat dicht tegen het centrum en zijn beiden strak ingericht met marmeren vloeren etc. Heel netjes en schoon allemaal.

Het hotel waar wij verbleven was boetiekhotel Marqués de Vallejo. Dit hotel ligt op kruipafstand van de Calle del Laurel, het hart van de tapas barretjes. Als je in dit hotel slaapt, kan je je huurauto tegen lage kosten onder het om de hoek gelegen plein in de parkeergarage zetten.

005_Hotel-M Vallejo_000.jpeg

Wijn, golf en tapas. Iedereen moet zelf maar weten wat hij of zij het belangrijkst vindt, maar ons gaat het om de combinatie. Op twee uurtjes vliegen van Amsterdam, en dan nog anderhalf uur met de auto, zit je in Logroño. Van april tot en met oktober heb je er prima weeromstandigheden om te golfen.