Golf op Lanzarote:

ondergewaardeerde golfbestemming

 

In februari 2018 verbleven wij op Lanzarote, een van de vulkanische eilanden die behoort tot de Canarische Eilanden. Normaal gesproken kan je dan uitgaan van lekker golfweer en zelfs een middagje op het strand moet dan kunnen. Helaas regende het bij ons bijna iedere dag, maar men heeft ons verzekerd dat dat echt een uitzondering is. Het had in heel 2017 niet geregend en men vond het dan ook een cadeautje van God, vooral de golfbaanmanagers konden hun geluk niet op. Het heeft ons er niet van weerhouden om toch vier keer te golfen, diverse toeristische uitstapjes te maken en zelfs een beetje bruin te worden aan het zwembad van ons uitstekende hotel.

Sentido Hotel Aequora Lanzarote Suites

 

Ons hotel lag op een kwartiertje rijden van de luchthaven en de hoofdstad Arrecife; in Puerto del Carmen op honderd meter van het brede en witte(!) zandstrand. Ooit waren dit appartementen, maar inmiddels zijn die omgeturnd in ruime en moderne hotelsuites, voorzien van een afzonderlijke zitkamer en een koelkastje. Iedere suite heeft 2 televisies, een prima regendouche - helaas geen bad - en de bedden zijn prima.

 

Het hotel is ecologisch opgezet en voorziet onder andere in de eigen watervoorziening, waardoor er ook twee verwarmde buitenzwembaden zijn. Verder twee prima buffetrestaurants, waarvan er een alleen voor volwassenen toegankelijk is. ‘s Avonds kan je je vermaken in het theater en/of in de bar; natuurlijk kan je ook naar een van de vele barretjes aan de boulevard gaan, ook al biedt het hotel een prima compleet all-inclusive concept.

 

Op uitnodiging van de Hollandse hotelmanager Erik hebben we ook het á la carte restaurant Don Paco uitgeprobeerd. Dat is toch een leuke afwisseling na elke dag in de buffetrestaurants te hebben gegeten. Het verschil zit hem in de prettiger ambiance, meer persoonlijke aandacht en de keuze om á la carte te eten en bediend te worden. De huiswijnen en wijnglazen zijn van iets betere kwaliteit en dat alles tegen een kleine meervergoeding.

 

Wij hoorden van Erik dat het hotel steeds meer aan sporten wil gaan doen, binnenkort komt er onder andere een fitnesszaal. Nu is er al een wellness, met jacuzzi, waar Mirella zich de eerste dag al liet masseren, en die wordt waarschijnlijk ook uitgebreid.

Hotel Sentido Puerto del Carmen Lanzarote
Sentido hotel Aquora Puerto del Carmen
Golfbaan Lanzarote Golf
Golfbaan Teguise Golf

Lanzarote Golf

Op 5 minuten van ons hotel ligt Lanzarote Golf, een van de twee banen die Lanzarote momenteel rijk is; een derde wordt gepland in de buurt van Playa Blanca. Een mooi tegen de hellingen aangelegde 18 holes golfbaan, die goed te lopen is. De tweede 9-holes zijn wat uitdagender, zeker als de wind een rol speelt.

 

Vanaf de baan kijk je over Puerta del Carmen naar de oceaan. Het clubhuis is niet groot, maar heeft wel een ruim en zonnig terras waar we heerlijk in het zonnetje gezeten hebben. De baan is circa 10 jaar oud en wordt goed onderhouden. Net zoals op de andere golfbaan gebruikt men voor de besproeiing gerecycled water en zijn ze blij met elke regendruppel, omdat dat 5x zoveel voeding aan de baan geeft. Toch was de baan mooi groen.

 

Door de baan vindt je monumentale vulkaanstenen muurtjes van 200 jaar oud. Er is weinig rough langs en door de baan te vinden: je ligt op de fairway of op het vulkanische gruis.

 

Costa Teguise Golf

 

Deze redelijk vlakke baan is geheel omzoomd door palmbomen en ligt op een halfuurtje rijden naar het noorden vanaf ons hotel. In tegenstelling tot de zandbunkers op Lanzarote golf, zijn de bunkers hier gevuld met fijne lavasteentjes, waar overigens prima uit te slaan is.

 

De greens zijn snel en lastig. De staat van onderhoud is goed, vooral op de plekken waar het er toe doet. Ook deze baan biedt voldoende uitdaging: we kregen maar liefst 5 slagen meer dan op onze homecourse!

 

Er is een goede en gastvrije horecagelegenheid met een mooi terras, dat uitzicht biedt op de driving range en de oceaan. Enkele holes worden doorsneden door lavastroken wat er wel leuk uitziet, maar helaas schadelijk kan zijn voor golfballen en niet zo prettig is voor mensen die niet zo ver slaan. Ook deze golfbaan is prima te lopen.

Wat heeft het eiland verder te bieden

 

Met onze huurauto hebben wij het eiland van zuid naar noord en van oost naar west doorkruist. Opvallend zijn de uitstekende wegen en het gebrek aan hoogbouw; het toerisme mag sowieso zeer beperkt groeien om de biosfeer te beschermen.

 

Wij bezochten de zondagmarkt in Tías. Dit is nogal toeristisch, maar het plaatsje is zeker de moeite van een bezoek waard.  Er is het uitzicht op Castillo de Santi Barbera uit de 16e eeuw; nu een museum over de piratenaanvallen waar de Canarische eilanden onder geleden hebben.

 

Daarna bezochten we de villa en het atelier van Cesar Manrique in Haria; een internationaal bekende kunstenaar, die veel voor het toerisme op het eiland heeft gedaan en waarvan je overal sporen terugziet.

 

We reden door naar Mirador del Rio, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op het noordelijk gelegen buureilandje La Graciosa. Daarna reden we langs de oostkust terug en bezochten nog twee door Manrique geïnspireerde natuurlijke bezienswaardigheden: Jameos del Agua (complex van lavagrotten) en Cueva de los Verdes (grottenstelsel dat doorloopt tot aan Jameos del Agua); beiden waren schuilplaatsen tegen piraten. Prachtig en heel indrukwekkend.

 

Op een andere dag gingen we naar een volgende toeristentrekpleister: het indrukwekkende nationaal park Timanfaya, ofwel het desolate vulkaanlandschap aan de zuidoostkant van het eiland. Je kunt een kamelentoertje doen, maar wij kozen voor de moderne touringcarvariant: een spectaculaire busrit door lavawoestijnen, gedoofde kraters en mooie vergezichten. Aan het eind van de rit wacht restaurant Diablo, met op vulkaanvuur gegrilde steaks!

 

Vervolgens naar Museo Atlantico in Playa Blanca waar je een duikcursus moet hebben gevolgd om het onderwatermuseum te kunnen bezoeken! Playa Blanca heeft ook nog een flinke jachthaven waar je lekker kunt eten.

 

Op de volgende regenachtige dag gingen we Arrecife maar even bekijken. Eerst naar Castillo San José; het museum voor hedendaagse kunst met onder andere werken van Cesar Manrique. Gevestigd in smaakvol gerestaureerde burcht aan de haven, waar je ‘s avonds ook kan dineren. Nog even door de hoofdstad geslenterd, deze biedt leuke terrassen en een winkelstraat.

 

Onderweg terug naar het hotel hebben we het cactusmuseum bezocht, ook dit is uiteraard weer gecreëerd door Manrique. Een fraaie arena vol met cactussen. Weer een unieke bezienswaardigheid.

Markt in Tias
Atelier en villa van Cesar Manrique
Nationaal Park Timanfaya

Ondanks dat we een beetje pech hadden met het weer, heb wij een zeer geslaagde week beleefd op Lanzarote. Nederlanders die willen gaan golfen op de Canarische eilanden hoeven dit eiland zeker niet links te laten liggen. Zoals gezegd zijn er twee goede golfbanen en staat een derde gepland. Ook voor andere sporten is er voldoende gelegenheid: fietsen, wandelen, surfen het kan er allemaal. Men organiseert er diverse grote evenementen, zoals bijvoorbeeld Iron Man. Daarnaast heeft het eiland qua bezienswaardigheden voldoende te bieden. Dit was een nogal cultureel getint bezoek, wat voor ons niet gebruikelijk is, maar dit was op verzoek van het toeristenbureau in Lanzarote en we hebben er zeer van genoten. Onze speciale dank gaat dan ook naar hun uit.