Golf en cultuur in Marrakech

We hadden wat een stroeve start omdat we in plaats van een paspoort onze id-kaart mee hadden. Daar kom je Marokko echt niet mee in. Na een duivelsrit heen en terug naar huis moesten we de vlag strijken en zijn we uiteindelijk een dagje later alsnog vertrokken. Als je dan ruim drie uur later in het stralende zonnetje aankomt, is de ellende gauw vergeten. Nog een halfuurtje later waren we bij ons verblijf midden in de stad aangekomen en kon onze verkenning beginnen.

Riad Orange

Ons verblijf was een voormalig herenhuis/stadsvilla in hartje Marrakech - in de medina -  met de naam Riad Orange. Riad staat voor ‘huis met open patio’, een gebouw gelegen rond een binnenplaats: eigenlijk een klein paleisje.

 

De naam Orange is vanwege de Nederlandse eigenaren. Toevallig was de Riad net open na een grondige verbouwing, zodat alles nu aan alle moderne vereisten voldoet. Er zijn circa 15 slaapplaatsen in 7 verschillende kamers. Met heerlijke bedden. Er is een dakterras met zitjes en daar komen binnenkort nog een jacuzzi en ligbedjes bij.

 

De Riad heeft een uitstekende keuken waar je desgewenst alle maaltijden kunt gebruiken. De fraaie binnenplaats heeft in elke hoek een boom (bananenboom,sinaasappelboom ) en in het midden een fontein.

 

Riad Orange wordt behalve voor citytrippers ook gebruikt als uitvalsbasis van Dades Reizen; het reisbureau van eigenaren Mohammed en Astrid, die reizen naar het ‘échte’ Marokko organiseren (zie www.dades-reizen.nl). Een aanrader, zoals wij mochten ervaren.

Riad Orange binnenplaats
007-Marrakech-022.JPG

Marrakech

Is een van oude koningssteden en wordt ook wel de Rode Stad genoemd. Vanaf onze Riad midden in het doolhof van straatjes van de oude stad loop je zo door de soek (straatjes met ‘winkels’) naar het grote plein Djemaa El Fna, waar het altijd druk is en je ’s avonds goed, maar eenvoudig kunt eten in een van de vele kraampjes of restaurants aan de rand van het plein.

Als je je alcoholgebruik wilt verminderen, dan kan je prima terecht in Marokko; alcohol is lang niet overal verkrijgbaar en een terrasje pakken met een biertje is er niet altijd bij. Wel natuurlijk in de restaurants binnen en in de hotels en “golf” resorts. Een bezoek aan een hammam (badhuis/sauna) is ook aan te raden.

 

De stad heeft verder o.a. een koninklijk paleis en er staan een paar fraaie oude moskeeën. Je kunt heel veel te voet of per taxi doen, maar een leuk alternatief is een tochtje per koets. Wat ongelofelijk is hoe die tussen de oude brommertjes ezeltjes en auto’s hun paarden weten te manoeuvreren.

Golfbanen

Uiteraard kwamen wij om te golfen, waarbij we wel wat vooroordelen hadden.

 

Als eerste bezochten wij de Samanah Golf Club, een Nicklaus design. Een mooie, vrij vlakke baan met groene fairways, zoals de meeste banen die wij bezochten. Er zijn enkele grote waterpartijen van waaruit de baan wordt gesproeid. De baan heeft een groot clubhuis in traditionele stijl. Je kunt ervoor kiezen om een caddy of een buggy te nemen. Dit ter bevordering van de doorloop in de baan. De baan was top onderhouden met mooie bunkers. Met bijna overal een prachtig uitzicht op het besneeuwde Atlas gebergte.

 

De volgende stop was Golfbaan Assoufid. Dit is een prachtige, geonduleerde baan die, zoals alle banen die wij speelden, ten zuiden van Marrakech ligt. Er zijn veel waste area’s aan het begin van de fairways, die natuurlijk eigenlijk niet in het spel horen te komen, maar die wel schelen in het onderhoud. Ook deze baan was uitstekend onderhouden, met groene fairways en misschien wat veel zand in de bunkers, maar ook weer overal dat prachtige Atlas gebergte in het zicht.

 

Golfbaan Noria is een vrij nieuwe baan (2014). De 1e 9 zijn nogal kaal en de 2e 9 wat uitdagender. Het opvallende ontwerp van de 9e en 18e hole, kaarsrecht langs een irrigatiekanaal, doet abstract aan ook door de vierkante greens. Mooi clubhuis dat in de verte aan bedoeïenen tent doet denken.

 

Golfbaan Al Maaden is ook vlak en heeft weinig begroeiing. Goede greenside bunkers met mooi wit zand. Opvallend waren de rechthoekige waterbassin’s, die aan een viskwekerij doen denken. Het heeft een prachtig clubhuis. Door de baan bevinden zich sculpturen en bij de ingang staat een interessant museum voor hedendaagse Afrikaanse kunst.

 

Als laatste bezochten wij de baan van de koning: Golf Royal Marrakech. Het is een baan uit 1923, de oudste baan in de omgeving. Rondom zie je geen villa’s in aanbouw, want het is een oase van bomen in de woestijn. Er komt nieuw modern clubhuis en een nieuwe koninklijke ingang met wellicht fitness en zwembad.

Het is een wat korte bosbaan met mooie oude bomen, de greens zijn vrij klein en goed bewaakt met uitstekende bunkers. Je hebt wel kans dat je de broer van de koning tegen komt, want die golft graag, net als zijn vader. 

004-Assoufid-010.JPG
006-Noria-001.JPG
012-Royal Marrakech-004.JPG

Wat ons betreft waren Marrakech en de golfbanen rond deze stad een positieve verrassing. We hebben alleen maar vriendelijke en behulpzame mensen ontmoet, de stad is een bezoek zeker waard en de golfbanen al helemaal. Je kunt voor relatief weinig geld een geweldige golfweek beleven. Je kunt wat het verblijf betreft kiezen voor een Riad, wat een soort bed & breakfast in een stadsvilla is en die er in diverse soorten en maten is. Je zit dan meestal midden in de bruisende stad, wat weer eens wat anders is dan een golfresort ergens daarbuiten. Onze dank gaat uit naar de mensen van Dades reizen en de mensen van de golfbanen.