Golfresort Metzenhof

Kleinschalig resort bij Linz  

 

Dit charmante golfresort ligt in een minder bekend stukje Oostenrijk, op een goede 750 km rijden vanaf Nederland, bij het dorp Kronstorf, vlak voorbij Linz; de 3e stad van Oostenrijk. Het resort is tevens ‘Home of the PGA Austria’, trainings- en opleidingscentrum voor PGA professionals in Oostenrijk. De faciliteiten voor golf zijn dan ook uitstekend te noemen. Hieronder een verslag van de midweek die wij in dit gezellige familiebedrijf hebben doorgebracht.

Het resort

Het clubhuis en de hotelkamers zijn gerealiseerd in een voormalige boerderij en de weilanden rondom het gebouw zijn omgetoverd tot een aantrekkelijk golfresort. Tezamen met het zwembad i.o., de tiny houses en de campingplaatsten eromheen vormt dit Golfpark Metzenhof.

 

Denk in dit geval bij het woord resort niet aan een super-de-luxe complex zoals je die elders wel ziet. Metzenhof is een gezellig en toegankelijk familiebedrijf, waar je je direct thuisvoelt. De 31 kamers zijn ruim en netjes. Als je wilt kan je dagelijks gratis een zelfgemaakte walnotenschnapps met papa Robert drinken. Deze is echter niet te koop: als je meer wilt, moet je terugkomen.

 

Er is een prima restaurant en men organiseert iedere vrijdag een BBQ avond en gebruikt daarbij de originele bbq locomotief. Daaruit komen de heerlijkste spare ribs, vis, steaks, pulled pork en ook slow cooking vlees dat dan 11 uur heeft gegaard. Het restaurant wordt ook veelvuldig bezocht door niet-golfers.

Golfpark Metzenhof

Banen in de omgeving

Binnen een straal van 25 km zijn nog 7 andere banen te vinden. Wij speelden op Golfresort Kremstal, waar Metzenhof een samenwerkingsverband mee heeft. Deze baan is tien jaar ouder en prima te lopen. Onlangs is hole 2 opnieuw aangelegd, waardoor de routing in de baan is verbeterd. Op sommige holes troffen wij wat verrassende ontwerpbeslissingen aan, zoals bijvoorbeeld op hole 4 de boom en het wasteland; naar onze bescheiden mening overbodige elementen.

 

Vlakbij Metzenhof ligt de St. Florian golfbaan. Dit is een luxe en fraaie parkbaan, waar goed te zien is hoe een baan nog beter kan worden als de gewassen en bomen volwassen worden.

Binnenstad van Linz
Restaurant Metzenhof

Golfbaan

De golfbaan is sinds 2004 open en de baan ziet er nog vrij jong en open uit met jonge loofbomen. Dat zal veranderen als de bomen wat volwassener worden; er ontstaat dan een licht glooiende parkbaan.

 

Wij vinden het een moderne golfbaan: niet te lang en korte afstanden tussen de holes, zodat er doorgelopen kan worden. De 80 (!) bunkers zijn uitstekend aangelegd met grofkorrelig zand (gemalen graniet); de greens waren niet supersnel maar wel egaal en voorzien van tricky ondulaties. In 2010 is de baan uitgeroepen tot beste nieuwe baan in Oostenrijk.

 

Wij hebben de baan 3x gespeeld en deze verveelde ons niet. De golfclub heeft ca. 850 leden, een greenfee is tussen de 50 en 60 euro, maar speciale arrangementen in combinatie met hotelverblijf en restaurantbezoek zijn natuurlijk mogelijk.

Golfbaan Kremstal

Linz

Stad met ca. 300.000 inwoners, gelegen aan aan de Donau. Voor ons een aangename verrassing. Rond de gezellige oude binnenstad (terrassen, kathedraal, winkelpromenades) liggen diverse moderne gebouwen, zoals het Brucknerhaus concertgebouw en het museum voor moderne kunst.

 

Verder buiten de stad is industrie te vinden, zoals de Voest Alpine staalfabriek, wat de grootste werkgever in de omgeving is. BMW maakt automotoren. Net buiten de stad ligt de Postelberg met daarop de Postelkerk. Vanaf het terras heb je daar een fantastisch uitzicht over de hele stad. Vergeet niet om het heerlijke gebak te proberen!

 

‘s Avonds moet je een broodje eten bij Leverkase Pepe (nickname voor Jozef), deze is open van 8 tot 4 uur 's nachts (voor drankorgels). Leuke stad om een keer te bezoeken.

Wij vonden Metzenhof een leuke bestemming voor een midweek of een lang weekend - met het vliegtuig ben je zo in Linz, maar de auto kan een goed alternatief zijn.

Je wordt zeer gastvrij ontvangen en er is voldoende te doen in de omgeving.