De charmes van

 Noord-Ierland

In april hebben wij Noord-Ierland bezocht; om precies te zijn twee prachtige golfresorts in het district Fermanagh Lakelands in het zuidwesten. Een korte geschiedenisles: Noord-Ierland is in 1921 losgekoppeld van Ierland, omdat een aantal graafschappen bij Engeland wilden blijven horen.  In 1969 ontstonden 'the troubles’, omdat de katholieke minderheid vond dat ze onvoldoende burgerrechten hadden. Het protest zou maar 6 weken moeten duren, maar het duurde uiteindelijk 32 jaar en ging gepaard met veel geweld. Tegenwoordig is het gelukkig weer rustig in dit fraaie land, vol met prachtige natuur, historie geweldige golfbanen en prima eten & drinken. 

 

Resort Lough Erne

Onze eerste stop was in wat men ook wel het Noord-Ierse Loch Lomond noemt. De gebouwen op het resort lijken op een middeleeuws kasteel met bijgebouwen en binnen waan je je in een modern paleis waar alles is ingericht in een klassieke, luxe stijl. Het resort is net 10 jaar oud en tevens het enige 5 sterren resort in Noord-Ierland en was gastheer voor de G8 top in 2013, met Poetin en Obama.

De Thai Spa is zeer compleet en biedt ook echte Thaise massages; Mirella vond het tot de beste behoren die zij ooit heeft gehad. Chef Nolan van restaurant The Catalina kookt op hoog culinair niveau. In het restaurant bij de golfbar is het eten wat eenvoudiger, maar nog steeds heel goed. De steaks zijn een aanrader.

Er komen veel terugkerende gasten. Het hotel heeft 120 kamers en daarnaast lodges, die zeer geschikt zijn voor groepen en families. In de suites kan je de rest van je leven wonen, zoveel ruimte. In de omgeving is veel natuur en historie te vinden en kunnen o.a. kastelen en landhuizen bezocht worden.

 

Faldo Course en Hume Castle

Het hotel heeft met de Faldo Course een echte championship course, die prachtig langs het reusachtige Lough Erne meer en door het bos loopt. Er zijn veel teekeuzes, waaronder de Rory Tees, zodat een ieder deze baan kan spelen. Het is een zeer uitdagende baan met veel verhoogde snelle greens, blinde schoten en rough rond de greens. De fairways, greens en bunkers en de algehele staat van onderhoud zijn van superkwaliteit. De betrokkenheid met Nick Faldo is nog steeds groot; hij komt minimaal 1x per jaar langs en gebruikt de baan als uithangbord  voor zijn ontwerpactiviteiten. 

Vlak naast het hotel ligt de Castle Hume baan; een ledenbaan, die ter afwisseling zeker gespeeld moet worden. Men vindt het leuk om te mixen tussen de luxe van het resort en de ledensfeer van de Hume Castle baan en bieden daar ook leuke combipakketten voor aan (de castle baan kost ca 25€). 

Enniskellen Castle museum
Slieve Russel Golf & Country Club
Lough Erne Golfresort
Lough Erne resort Thai spa

Bezoek Enniskilen/Castle Enniskillen

In Lough Erne liggen 150 eilanden, waarop vroeger boerenfamilies woonden, zonder elektra of drinkwater. Het meer komt uit in de rivier de Shannon. Vroeger ging er veel transport over en het worden daarom de 'ancient highways' genoemd. Het oudste plaatsje aan het meer komt uit de 6e eeuw. Het stadje Enniskillen is het enige eilandplaatsje in Noord-Ierland en heeft een lange (militaire) geschiedenis, met een link naar Willem van Oranje. Het plaatselijke museum, gelegen in Enniskillen Castle en gebouwd rond 1400, is een aanrader. er hangt een schilderij met Queen Elizabeth, waarop te zien is dat daar voor het eerst in de geschiedenis een Engelse monarch een rooms-katholieke kerk in is gestapt, na de afscheiding van Rome.

Slieve Russel Resort

Dit viersterren hotel ligt iets dichter bij Dublin, ca. anderhalf uur rijden, en heeft 200 ruime kamers, veelal met uitzicht op de golfbaan. Aan het hotel ligt een fraaie, glooiende 18 holes parkbaan. Men heeft rond de baan veel planten en bomen gepland, wat er erg mooi uitziet in het seizoen. Ook dit resort beschikt over een grote Spa, het Ciúin Spa & Wellness Centre, en een binnenzwembad. In het hotel zijn diverse gezellige bars en verschillende restaurants, waardoor veel variëteit wordt aangeboden. Zelf hebben wij prima gegeten in het Conall Cearnach restaurant.

Men biedt meerdaagse arrangementen aan tegen een aantrekkelijke prijs en wij denken dat je hier uitstekend met een groep vrienden heen kunt gaan.

 

Dublin

Wij besloten ons bezoek aan Noord-Ierland met een - te - korte tour door Dublin. Met de bus ben je in een halfuur in het centrum. We hebben een kort bezoek aan de Guinness brouwerij gebracht en wat rondgelopen in het uitgangscentrum Temple Bar en de winkelstraten, maar we gaan zeker nog een keer terug om meer te bekijken, zoals de Jameson distilleerderij en winkelstraten als Connolly Street.

Noord-Ierland was voor ons een zeer aangename verrassingstocht. De verwachtingen van slecht weer en slecht eten zijn gelukkig helemaal niet uitgekomen. De warme ontvangst die wij overal hebben genoten, in combinatie met het uitstekende eten in de prima hotels, heeft gemaakt dat we ons zeer welkom hebben gevoeld en volop hebben genoten van de golfbanen. Want net als in Schotland, ademt alles hier golf.