Pirin Resort Bulgarije:

skiën en golfen op één dag

Eerlijk gezegd waren mijn verwachtingen niet hooggespannen om te gaan golfen in  Bulgarije als voormalig Oostblokland. Maar als huidig EU land is niets minder waar. Ik vloog rechtstreeks met Bulgaria Airlines naar Sofia, waar een busje van Pirin golf al klaar stond om de golfjournalisten uit 6 verschillende landen voor een anderhalf uur durende reis naar ons prachtige 5 sterren hotel te brengen.

Vlakbij het vliegveld waren de wegen slecht en zagen we zigeuner nederzettingen, waar de Bulgaren ook niet blij van worden, maar dat waren we met die prachtige natuur en prima snelwegen al snel vergeten. Het deed me erg aan Oostenrijk/Zuid-Duitsland denken en vooral het Pirin hotel en het dorpje Bransko, waar veel uit echt degelijk hout was gemaakt en toch pas 9 jaar jong met een prachtige Spa, van 5.500 m2 met binnen- en verwarmd buitenzwembad was een aangename verrassing. Het eten en drinken ‘s avonds was prima, ze hadden er maar liefst 4 verschillende keukens: Europees, Frans, Aziatisch en Bulgaars met een met Michelinster bekroonde kok.

Na lekker geslapen te hebben in de ruime kamer met bad en van alle luxe voorzien, zelfs tv in de badkamer, gingen we dik aangekleed, want het was er slechts 10 graden ( zomers niet warmer dan 28), het ligt namelijk op 1000 meter hoogte, naar de Pirin Golfbaan. De baan bestaat 11 jaar en is prima onderhouden, we kregen buggy’s met GPS, maar je kunt makkelijk lopen. Het ontwerp is van Ian Woosman.

 

De investering is gedaan door de Balkanstroy Investment, op 150 hectare grond, het is een echt Europese baan, waar het heerlijk rustig golfen was met de besneeuwde bergen van de prachtige Bransko vallei aan de horizon. Meerdere Hollanders en Belgen hebben hier een huis, die erg goedkoop zijn. Zowel de negende als de achttiende eindigen bij het prachtig grote clubhuis met zonneterras en een pro-shop met merken als Duca Del Cosma, Cutter & Buck en Chervo en Golfina. De baan is privé bezit en we werden fantastisch begeleid door dochter Ina en haar verloofde Vladimir, die weer een zoon van de eigenaar van het onderhoudsbedrijf was, dus een perfect match.

Pirin golfhotel
Pirin golfbaan
Pirin Golfhotel spa

Het is geen moeilijke, maar wel een tricky baan, met prima voorzieningen, zoals toiletten en cleaning borstels. En fraaie afvalbakken op elke tee.

‘s Middags prima gelunched in het clubhuis en ‘s avonds was het een drukte van belang in het eerst zo rustige restaurant, want er was bedrijfsfeest voor 150 mensen die een feest hadden met een dj, buikdanseressen en volksdansen. Daar deden we natuurlijk volop aan mee en dan zie je dat ze heel blij zijn met hun vrijheid en vlag! De volgende dag de baan nogmaals gespeeld en op hun signature hole 15 sloeg ik bijna een hole in one.

 

‘s Middags een tourtje door het oude Bransko naar de skibanen, die net gesloten waren, maar waar je voor de combi golf en skiën het beste in maart of november heen kunt gaan, want dan is het niet zo druk en de temperatuur het fijnst.

De volgende dag werden we weer met een busje naar het vliegveld gebracht. Ik besloot met een Schotse collega nog een andere baan (Pravets Golf) op ongeveer drie kwartier rijden te bezoeken, waar ze een Nederlandse head-pro hebben, Wim Kaldijk.

 

Die leidde ons snel met een buggy langs alle prima onderhouden 18 holes, met een prachtig Riu hotel op de achtergrond. Er worden hier ook geregeld pro-am’s gehouden en de ontwerper is Peter Calladin.

Ze hebben slechts 150 leden, want sommigen verdienen maar €350,- per maand. Aan de andere kant kun je er ook met 2 personen een 3 gangen menu met wijn voor €25,- samen gebruiken.

Pirin Golf Hotel

Als je Bulgarije wat ruimer bekijkt, dan kan je zes volwaardige banen spelen met een beetje rijden en vliegen. Voor de zonaanbidders: Sunny beach is het goedkoopste vakantieoord in Europa en ligt aan de Zwarte Zee. Iets hoger ligt Varna, waar je vanuit Sofia op drie kwartier vliegen voor €55,- naar toe kunt, om de 3 banen - o.a. Lighthouse en Tracian Cliffs - te spelen. Een andere collega ging naar St. Sofia course, ook in de buurt. In Pirin kan je desgewenst ‘s morgens skiën en 's middags golfen. Voor elk wat wils en dan lekker in de Spa! Voor de prijsbewuste golfer/reiziger een uitstekende bestemming.