Porto heeft ons hart gestolen

 

Op uitnodiging van Porto Golf Destination hebben we deze keer de omgeving rond Porto verkend. De meeste golfers mogen dan linea recta naar de drukte van de Algarve gaan, maar wij hebben ervaren dat dit een bestemming is die duidelijk meer aandacht van de golfreiziger verdient. Wij hebben in een viertal hotels gelogeerd en vijf banen gespeeld. De verschillende locaties zijn te zien op het kaartje en binnen anderhalf uur van Porto te bereiken via prachtige (tol)wegen met mooie uitzichten vanaf indrukwekkende bruggen. Zonder uitzondering zijn we overal zeer gastvrij onthaald en hebben we erg genoten. Van harte aanbevolen dus.

Amarante

Onze eerste dag begon op Golf Amarante. Dit is een zeer heuvelachtig en soms smalle baan met vrij kleine greens. Op de goed onderhouden baan zijn mooie uitzichten op de omgeving. Een baan die voldoende uitdaging biedt, vooral als je wilt gaan lopen.

 

Wij verbleven in het oude, schilderachtige stadje Amarante in het Casa da Calçada, een 5 sterren boutiquehotel midden in het stadje aan de rivier Tâmega gelegen. Het hotel heeft 30 kamers en wil ook niet groter worden. Het hotel beschikt over een eigen wijngaard en een restaurant met Michelinster. Boven bij het buitenzwembadje heeft u een fraai uitzicht over het stadje.

 

Erg indrukwekkend is de oude Portugese kerk, naast het hotel om even een kijkje te gaan nemen.

Vidago Golf
Vidago Palace Hotel
Estela Golf

Ponte de Lima

Onze laatste stop was in dit plaatsje aan de rivier de Lima. Het plaatsje is beroemd vanwege de Romeinse brug over de rivier en heeft een gezellige dorpskern. Hotel Axis Ponte de Lima is een modern, strak vormgegeven 4-sterren hotel en is ons inziens prima geschikt voor golfgroepen. Het hotel ligt aan de baan en beschikt over een binnenzwembad en Turks bad.

 

Golfbaan Ponte de Lima is een niet al te lange baan. Vooral de eerste 9-holes zijn zeer heuvelachtig (buggy!) door een bos aangelegd, de tweede 9 zijn meer parkachtig. Dit vraagt om tactisch spelen en sterke benen. De baan is heerlijk rustig en het clubhuis ligt mooi op een heuvel met een heerlijk terras waar je prima kunt eten.

Boutique Hotel Casa de Calçada

Vidago

Vervolgens gingen we naar Hotel Vidago Palace, een klassiek paleisachtig 5-sterrenhotel, nog gebouwd door de laatste monarch van Portugal, koning Carlos I (1910). Helaas voor hem werd daags na de opening de monarchie opgeheven. Vidago ligt niet ver van de grens met Spanje. Het gebouw heeft veel grandeur en de 90 kamers zijn van alle moderne gemakken voorzien sinds het in 2010 volledig is gerenoveerd.

 

De 18 holes championship Golfclub Vidago Palace ligt op het terrein van het hotel, hiervan zijn vooral de tweede 9 zeer uitdagend. Het gehele complex beslaat 120 ha en beschikt over diverse natuurlijke waterbronnen. Een ideale omgeving voor de reusachtige spa in het aparte bijgebouw, met prachtig groot buitenzwembad. Het hotel wordt veelgebruikt als conferentieoord.

Porto

Wij logeerden net buiten de stad Porto in Hotel Solverde. Dit grote en moderne 5-sterren hotel ligt prachtig aan het strand. Het is een groot hotel met 174 kamers, een uitgebreide spa en een verwarmd buitenzwembad. Er heerst een wat meer casual sfeer, zonder dat dat ten koste van de prima service gaat. Men staat open voor golfarrangementen op maat.

 

We hebben gegolfd op de Oporto Golf Club; een 125 jaar oude, traditionele linksbaan ten zuiden van de stad. Vanaf enkele holes kan je vanaf de duinen de zee zien. Men is zeer gastvrij en ontvangt graag gasten.

De volgende dag bezochten we Golf Club Estela. Deze superieure golfbaan ligt ten noorden van de stad, richting het vliegveld. Het is een echte linksbaan, die zeker tot de mooiste linksbanen van Europa behoort, waarbij je zelden meer dan 100 m van de oceaan bent en deze ook vanaf bijna alle holes kunt zien. De baan biedt alle gewenste faciliteiten en ontvangt je zeer vriendelijk. Traditioneel linksgolf, maar dan met het klimaat van Portugal!

’s Avonds zijn wij naar het hart van Porto/Gaja gegaan. De terrassen aan de beroemde Douro zijn ideaal voor een drankje met uitzicht op alle grote porthuizen en de stalen brug van Eiffel. Vanaf daar kan je eenvoudig te voet de oude stad in. Erg fraai met veel historie.

Wij zijn ook naar Sandeman geweest een port- en sherryhuis van meer dan 225 jaar oud. Erg leuk om even te bezoeken onder leiding van een gids, die in een echte Sandeman cape met hoed gekleed gaan.

Golfclub Axis Ponte de Lima

Samenvattend vinden wij de omgeving rond Porto een geweldig alternatief voor de drukke en meer toeristische Algarve. Het ademt overal een wat luxere en meer 'Europese' levensstijl, zonder dat er perse duurder is. Er is volop plaats op de banen op elk uur dat je wilt spelen. Wij hebben ontzettend aardige en behulpzame mensen bij alle hotels en golfbanen ontmoet en onze speciale dank gaat uit naar Carolina en Miguel van het toeristenbureau.