Tanzania

Mirella in Tanzania

Toen Alex van Leeuwen me vroeg of ik zin had om in Tanzania te gaan golfen en op safari te gaan, om erover te schrijven in deze krant, hoefde ik niet lang na te denken. We waren uitgenodigd door een echtpaar, waarvan de Nederlandse vrouw getrouwd is met een Tanzaniaan. Samen hebben zij in Tanzania het reisbureau MAKASA, gespecialiseerd in Tanzaniaanse safari’s.

Wat hij er niet bij vertelde is dat je wel ingeënt moest worden voor oa. malaria etc; waardoor hij zelf meteen afhaakte, maar zijn vrouw Jetty wilde wel met me mee. Voor de reis hadden we ook een visum nodig, die in Nederland een paar honderd euro kost, maar in Tanzania slechts 50 euro, bleek later. Maar buiten deze kleine hindernisjes, kon ik het aanbod om 8 dagen naar de wildernis te gaan, waar je ook nog kan golfen en in prachtige lodges verblijft, natuurlijk niet afslaan. Zo vertrokken wij op een maandagmorgen om 10 uur met de KLM met een rechtstreekse vlucht naar KILIMANJARO, die bijna 11 uur in beslag nam, maar heel goed te doen was, omdat wij extra beenruimte hadden en een dagvlucht.

Daar aangekomen werden we door een Engelssprekende gids in het donker opgehaald en toen begon de “Afrikaanse massage”, of te wel in een jeep over zeer hobbelige paden. We konden in het donker de dig digs, een soort kleine hertjes, dankzij hun oplichtende ogen in de struiken zien, schattig.

Uitzicht op de Kilimanjaro
Kilimanjaro Golfclub

Golf op Kilimanjaro Golf & Wildlife estate

De volgende dag werden we hartelijk ontvangen door Selma en haar man Gnomi, die ook nog een pro meegenomen hadden om naar de prachtige golfbaan, grenzend aan onze achtertuin, te gaan.

Zoals in vele landen, kregen we allemaal een caddy en een buggy mee en gelukkig was het bewolkt, waardoor het een heerlijke golf temperatuur was. Het is een prachtige, ook makkelijk te lopen, uitdagende baan en voor de vogelaars onder ons, er schijnen honderden verschillende vogels te zijn en wij stonden versteld hoe mooi blauw sommige soorten zijn.

De tweede dag werden we voor de lunch uitgenodigd door de manager Rory, die tot onze verbazing vertelde dat de baan in handen was van Nederlandse eigenaren ! Wat is de wereld toch klein en Nederland groot. Die er toevallig ook nog waren, zodat we de handen konden schudden.

Tarangire National Park 

Op dag 4 werden we opgehaald door onze gids om op safari te gaan in het noorden van Tanzania, onderweg keken we onze ogen uit naar de uitgestrekte velden met weinig gras en magere koeien met kind herdertjes, de Masai en armetierige dorpjes, waar we niet uit de auto konden omdat er meteen hordes kinderen en volwassenen je van alles wilden verkopen of om geld vroegen. Aangekomen bij het Tarangire National Park kwamen we in een prachtig natuurgebied, gekenmerkt door een heuvelachtig terrein met een diep gelegen rivier, die hier bijna altijd water heeft, kleine moerassen en enorme Baobab Bomen ( die ik uit de cosmetica nog ken als belangrijk ingrediënt). En waar we bij het Manyara meer honderden flamingo’s konden zien. We zagen er, mede door onze goede gids met een enorme kennis van

flora en fauna, vele olifanten, buffels, hyena’s, giraffen en leeuwen van heel dichtbij. Ook heel schattig was een leeuwin met haar welpje, waar een hyena de twee achtervolgde, maar gelukkig niet aanviel en het welpje duidelijk piepte om haar moeder.

In de jeep kon het dak omhoog; een panoramadak, zodat we al staande alles konden filmen of fotograferen en dus ook duidelijk hoorden. Tussen de middag had de gids een picknickmand voor ons mee en lunchten we op een mooie plek in het park en konden we naar prima toiletten.

‘s Avonds sliepen we in het Maramboi Tented Camp, dat is een kamp op een open grasvlakte met palmbomen en een prachtig uitzicht, waar we ieder een eigen houten hut kamer op palen hadden en op ons terras zo de gnoes en zebra’s voor ons zagen grazen, als ook wrattenzwijnen en prachtige vogels. De tenten hutten zijn erg ruim en hebben een eigen douche en heerlijke bedden.

Het hoofdgebouw bestaat uit een restaurant met barbecue en een zeer gezellige overdekte open lounge met een houten veranda, waar je zo op de dieren en het zwembad uitkijkt, ‘s avonds bij het kampvuur.

Serengeti National Park

Op Ddag 5 gingen we voor een “game drive” naar SERENGETI, waar we ook weer genoten van al het wild en de prachtige vogels, die we weer van dichtbij zagen.

Daarna reden we naar KITELA LODGE, waar we beiden een schattig huisje kregen met weer een prachtige badkamer met luxe bad en heerlijk bed, met zoals overal klamboes. Het diner kregen we op een veranda met open haardvuur en weer uitzicht op het zwembad en eigen plantages! En waar ze voor 1 $ per kledingstuk voor je wassen en strijken.

Ngorongoro krater

Dag 6 gingen we de krater in, ook wel werelds achtste wereldwonder genoemd, die zo’n twee miljoen jaar geleden ontstond en wel bekend is als werelds grootste caldera. Een caldera is een krater, die gevormd is door vulkanische activiteit, hierbij heeft een implosie in plaats van een explosie plaatsgevonden. De krater is een thuis voor zo’n 25.000 dieren en bijna alle grote dieren zijn hier te vinden. We werden daar welkom geheten, door een groep vechtende en rovende apen, die gewoon in de jeeps probeerden te springen.

Behalve grote kuddes zebra’s en gnoes zagen we olifanten, leeuwen, vele nijlpaarden in het water, die soms heel stil liggen als een gebergte, maar plotseling gingen vechten, wat een heel spektakel was en jachtluipaarden en ja hoor, hier zagen we een zwarte neushoorn, heel in de verte door de verrekijker van onze gids, er toch nog een foto kunnen maken, zodat we onze “big five” compleet hadden, met buffels, leeuwen, olifanten en nijlpaarden .

Masai Krijgers

Dag 7 gingen we weer terug en kwamen onderweg zwarte met doodskoppen beschilderde Masai krijgers tegen, waarvan onze gids vertelde dat dat jongens van 12 a 13 jaar waren, die besneden werden, zonder verdoving, alleen door het koude water van de rivier en dat ze dan 3 maanden zonder iets te eten of drinken, met elkaar de wildernis ingestuurd werden om te overleven en dan als man weer terug mochten keren. Maar ze zagen er echt als roofdieren uit en onze gids gaf ze wat geld voor een foto, wij mochten de auto niet uit en ze stonden naast onze ramen te krijsen om een flesje water, dat ze in de auto zagen, maar dat wij niet mochten geven.Daarna kwamen we in ons heerlijke “thuis” SIRINGIT Kilimanjaro, waar toevallig de vrouw van de hiervoor genoemde Belgische aannemer met al hun personeel aanwezig was en zij vertelde dat ze een school begonnen waren, de “BARAA PRIMARY SCHOOL” voor alle inwoners en dat dit een geweldig succes was.

Ook lieten zij regelmatig een Belgische topkok overkomen om het keukenpersoneel de kneepjes van het vak te leren, want de leerlingen wisten het verschil niet tussen een ui en een tomaat.

Voor de niet-golfers is er trouwens ook wellness mogelijk, met allerlei soorten massages. En allerlei andere excursies, zoals vogels kijken, de school bezoeken, de KILIMANJARO, de hoogste berg van Afrika (5895 meter) tegen de grens met Kenia en ontstaan uit een vulkaan beklimmen in 5 a 9 dagen, bezoek aan de kleurrijke Masai stammen, met hun schitterende sieraden, wapens en kleding en bijzondere rituelen of naar de talloze koffieplantages en last but not least lekker naar de zonovergoten droomstranden van Zanzibar. (huwelijksreis?)

 

Transfer naar Kilimanjaro Airport 

Op dag 8 hadden we nog kunnen gaan golfen, maar zijn we heerlijk bij het zwembad in de tuin gebleven en na een geweldig afscheidsdiner naar het vliegveld vertrokken, waar we een Nederlandse chrysanten en rozenkweker met zijn gezin tegen kwamen, die 350 man personeel in dienst had, ook Masai en geloof het of niet, maar veel van onze “Nederlandse” rozen worden dus gekweekt in Tanzania en geïmporteerd o.a. door een mij bekende kweker in Hensbroek, Noord-Holland! Zo trots op ons landje.

 

Al met al vond ik het een fantastische reiservaring, waarin ik heel veel mooie dieren in de ongerepte natuur heb gezien. Geweldig om dat gecombineerd te hebben met een paar fraaie golfrondjes. Het mooie van een reis boeken via MAKASA is dat je zelf je programma samen kunt stellen. Zij zijn een kleine, onafhankelijke touroperator, met roots in Nederland; ze organiseren reizen voor duo’s, gezinnen en kleine reisgezelschappen, met overleg van de reisduur en het beschikbare budget.

Tanzania bestaat uit het vroegere Tanganyika en de eilanden Zanzibar en Pemba.

Ooit was het een Duitse kolonie, kwam in 1919 in Britse handen, werd in 1961 zelfstandig, 120 verschillende stammen vormden een eenheid en werden de stabiele factor die het tot op de dag van vandaag in Afrika is.

Een paar woordjes Tanzaniaans:

KARIBU=WELKOM

JAMBO=HALLO

ASANTE=DANK JE WEL

POLLE POLLE=RUSTIG

HAKUNA MATATA=GEEN ZORGEN uit de lion king!