The Scandinavian

Top golfresort in Denemarken

 

Begin juni zijn wij met de auto naar Denemarken gereden op uitnodiging van Golfresort The Scandinavian. Vanaf onze woonplaats in Noord-Holland is dat zo’n 900 km rijden en dat neemt een hele dag in beslag. Gezien alle ongemakken die je op de luchthavens van tegenwoordig moet ondergaan, vonden wij dit toch een aangename manier van reizen. Als je alle wachttijden en procedures op Schiphol meetelt, ben je met het vliegtuig niet eens zoveel sneller op je bestemming; al gaat het vanuit Eelde in Groningen wel wat sneller.

The Scandinavian

Mocht je wel met het vliegtuig willen reizen naar Kopenhagen; vanaf daar is het nog slechts een half uurtje rijden naar het fraaie complex van The Scandinavian, dat sinds 2011 volledig operationeel is. Zodra je van de snelweg af bent en op het parkeerterrein aankomt, waan je je in een oase van rust.

 

Op een terrein van maar liefst 200 ha. liggen twee geweldige golfbanen, the Old Course en de New Course, en een werkelijk uniek clubhuis.

 

Daarnaast is er op het terrein ook een guesthouse beschikbaar met 3 ruime slaapkamers en een gezamenlijke woonkamer. Geweldig als je met een groep tot 6 personen een paar dagen op de baan wilt logeren.

 

Het alternatief daarvoor zijn de - mindere - hotels direct in de buurt of de - duurdere - in Kopenhagen.

Guesthouse The Scandinavian
The Scandinavian hole 12 New Course

Robert Trent Jones jr. ontwerp

Ook hier weer heeft dit beroemde golfbanontwerpbureau er in de persoon van Bruce Charlton voor gezorgd dat de twee volwaardige 18-holes golfbanen, die beiden in de top 100 van Europa staan, helemaal opgaan in hun natuurlijk omgeving. Naast de twee banen zijn er op het terrein volwaardige oefenfaciliteiten beschikbaar, met bijvoorbeeld onbeperkt kwaliteitsballen (Titleist NXT) slaan op de range.

Wij hebben beide banen gespeeld en kwalitatief - lay-out, fairways, bunkers en greens - zijn ze allebei top. Het zijn beiden ook bos/parkland banen. Op de Old Course, die slechts een halfjaartje ouder is dan de New Course, liggen maar liefst 5 par-3 holes die allemaal over water gaan. Zeker uitdagend.

 

Als je kijkt naar de ‘schoonheid’ van de holes, dan heeft de New Course onze lichte voorkeur. Echt een parel van een baan. Hole 11, een scherpe dogleg, was vroeger een schietbaan en dat kan je nog steeds zien aan het smalle ontwerp.

Uniek clubhuis

Vanaf de Old Course heb je op een aantal holes een prachtig uitzicht op het clubhuis. Dit clubhuis, smaken verschillen natuurlijk, vonden wij het mooiste dat wij ooit hebben gezien. Wij kregen bij het zien van het gebouw het ‘Vikinggevoel’; het idee dat je naar een paar drakenschepen in een haven aan het kijken bent.

 

Het geheel is strak en modern ontworpen en opgebouwd uit slechts leisteen, naaldhout, glas en een speciale metaallegering van koper en zink. Het gebouw heeft diverse architectuurprijzen ontvangen.

 

Het logo van The Scandinavian is in feite een weergave van de daklijn van het clubhuis. Natuurlijk is het ontwerp niet alleen zeer fraai, maar behalve dat is het ook uiterst functioneel. Het restaurant biedt maaltijden op Michelinster niveau, maar je kunt er ook een clubsandwich bestellen. 

The Scandinavian clubhuis

Voor de verwende golfer is The Sandinavian een prachtige golfbestemming. Het was voorheen vooral een ledenbaan, maar men ontvangt tegenwoordig graag gasten. Je kunt spelen op twee geweldige banen in een fraaie omgeving en in het clubhuis kan je uitstekend eten. Het is zeker niet goedkoop, maar wel een unieke en exclusieve ervaring.