Golf en wellness

aan de Costa Blanca

 

Tussen Alicante en Calpe

Deze verkenningstrip was een kennismaking met de golfbanen en hotels in de omgeving van Alicante. Vanuit het vliegtuig ziet het landschap er nogal droog en dor uit, een logisch gevolg van de weinige regen die er valt, maar op de grond aangekomen valt dat wel mee. Er is dan toch ook veel landbouw te zien (sinaasappels). Het klimaat is er het gehele jaar zeer aangenaam, en wordt misschien wel steeds beter dankzij de wereldwijde klimaatverandering. Het gebied strekt zich, in het zuidoosten van Spanje, uit van Denia in het noorden tot en met Pilar de la Horadada in het zuiden. In totaal is de kust zo’n 244 kilometer lang met veel zandstranden en veel hotels met wellness faciliteiten. Er zijn in totaal zo’n 20 - 25 golfbanen in de omgeving te vinden. Alicante is vanuit veel steden in Europa bereikbaar per vliegtuig, vanuit Schiphol in ruim 2 uur. En vanuit Alicante ben je in 2 uur in Madrid. Qua toerisme is de Costa Blanca de 3e regio in Spanje, na de Costa del Sol en de Canarische Eilanden. De wijnbouw in het gebied wordt steeds beter en natuurlijk zijn overal de rijstschotels verkrijgbaar, die officieel alleen in Valencia Paella genoemd mogen worden en overal elders arroces heten. Al met al een geweldig gebied om te golfen en te genieten. In dit een artikel een verslag van de banen en hotels die wij hebben bezocht.

Golfbanen

El Plantío Golf  ligt op 10 minuten van het moderne vliegveld van Alicante. De baan is aangelegd in 1995. De baan is goed te lopen en vriendelijk om te spelen. Toen wij speelden kon de baan wel wat onderhoud gebruiken. De fairways waren op diverse plaatsen behoorlijk kaal en de greens waren traag. De oefenfaciliteiten zijn beperkt, er zijn geen lockers in de kleedkamers en de huursets waren wat gedateerd. De baan heeft zeker een aantal leuke holes. Op de golfbaan zijn 98 huur/koopappartementen beschikbaar met een gedeeld zwembad. Deze appartementen zijn groot en modern en er worden er nog meer gebouwd. Je kunt hier prima overwinteren of dit als uitvalbasis gebruiken om bijvoorbeeld te golfen in de omgeving.

 

Melia Villaitana Golf beschikt over twee uitdagende golfbanen die uitstekend worden onderhouden. Sinds enige tijd zijn alle activiteiten (golf, hotel, wellness) onder één management gebracht (Melia) en dit is de overall kwaliteit ten goede gekomen. De golfbanen zijn gerestaureerd na een forse kapitaalinjectie en dat is goed zichtbaar. De Levante championscourse wil men in de top 3 van de Costa Blanca plaatsen en de Executive is een zeer uitdagende par 3/4 baan. Het resort biedt veel oefenfaciliteiten en is daarmee prima geschikt voor groepen, zoals competitieteams. Er zijn goede huursets beschikbaar in de goed geoutilleerde golfshop. Op het terras van het clubhuis, waar een echte golfsfeer heerst, kan je terecht voor een uitstekende tapaslunch en kijk je uit over de golfbaan met uitzicht op de skyline van Benidorm en de Middellandse Zee. Het bijbehorende luxe hotel ligt op loopafstand en is charmant vormgegeven als een klein dorpje.

Hotel en golf Melia Villaitana
Lo Romero Golf
La Finca Golf & Spa Resort
Alicante Golf

Lo Romero Golf ligt aan de zuidkant van de Costa Blanca en is nog maar 9 jaar oud, maar is nu al een prachtige baan. Opvallend was dat de waterhindernissen keurig zijn aangegeven met gele en rode verfspuiten, waar zie je dat nog? Dit voorkomt discussies in de baan en zorgt voor snelheid. De baan is goed te lopen en de bunkers en de algehele staat van onderhoud van de baan is top. Het hotel heeft nog geen echt clubhuis, maar wel een golfshop en een terras. Er zijn mooie nieuwe Callaway huursets beschikbaar en ook prima oefenfaciliteiten. Er is geen hotel op de baan, maar er zijn wel naastliggende appartementen om de huren.

 

La Finca Golfresort is de homecourse van www.hollandagolf.nl; de Nederlandse golfgemeenschap in de omgeving. Op het resort is een mooie, ruim opgezette golfbaan met alle oefenfaciliteiten. De baan is speelbaar voor iedereen en biedt voldoende uitdaging voor golfers op ieder niveau. De brede fairways en greens zijn prima onderhouden. Een bijzonderheidje is dat hole 7 een rechthoekige green heeft. In de golfshop zijn uitstekende huursets van Ping verkrijgbaar, die jaarlijks worden vernieuwd. Het hotel (5*) op de baan is prachtig en modern. De mensen van La Finca besteden veel aandacht aan de nationaliteit van hun gasten, om een zo persoonlijk mogelijke benadering te kunnen garanderen, bijvoorbeeld ten aanzien van wat in het restaurant wordt aangeboden. De Spa is een prachtplek om na het golfen te verblijven en is zeer compleet. Men biedt een aantal speciale arrangementen, zoals een Sprunch (Spa+massage+brunch) en een Spazen (Spa+massage+diner met cava).

 

Alenda Golf ligt op 15 min van vliegveld. Het heeft een mooi nieuw clubhuis en heeft veel oefenfaciliteiten. Er is op de baan veel aandacht voor jeugdgolf. Men heeft veel geïnvesteerd in het onderhouden de baan en dit is nog volop in ontwikkeling. De baan is goed bespeelbaar voor ieder golfniveau en geschikt voor groepen. De baan bied diverse leuke holes, waar technische schoten benodigd zijn om een score te behalen.

In het clubhuis is een gym en er zijn sauna’s. Er is geen hotel aan de baan, maar men werkt onder andere samen met het Bonalba Hotel.

 

Alicante Golf ligt midden in de badplaats San Joan tussen de huizen en appartementen. De leuke baan is een ontwerp van Seve Ballesteros en biedt voldoende uitdaging. De baan heeft een modern clubhuis. De fairways hebben heerlijk vol gras. Op hole 14 kom je een bijzondere hindernis tegen: je moet over de fundamenten van een historische ruïne slaan! Doordat er naast de fairways veel struiken en bomen zijn gepland, heb je eigenlijk niet door dat je steeds tussen de huizen loopt.

Hotels

Asian Gardens Hotel & Thai Spa (5*, Benidorm) is een super-de-luxe hotel met alle faciliteiten voor de verwende reiziger. Het hotel is lid van The Leading Hotels of the World. Men noemt het zelf een tuin met een hotel erbij.... en inderdaad is er een prachtige tuin vol geïmporteerde Aziatische planten. Er zijn diverse zwembaden en restaurants. Zeker een bezoek waard is de prachtige Thaise Spa. Alle Thaise masseurs/masseuses zijn professionals die zijn opgeleid in de Wat Po Temple in Bangkok, een universiteit voor traditionele Thaise massages. Naast vele soorten massages kan je er ook terecht voor een “normale”  gezicht- en lichaamsbehandelingen. Dit hotel is een stukje 5 sterren Thailand, maar dan op 2 1/2 uur vliegen van NL!

 

DNAMonse Hotel Spa Golf (4*, Torrevieja). Dit is een modern hotel, dat een beetje buiten het centrum ligt. Verrassend is een woord waarmee het hotel gekarakteriseerd kan worden. Het beschikt over een eigen restaurant El Cucharon en een snackbar. Het strand ligt op 5 minuten rijden. Op het dak is een fraai dakterras met zwembad en met uitzicht op de laguna. De kamers hebben een bad en airco. Er is een mooie bruidsuite. De Spa is compact maar zeer compleet en gratis bij golfpackages. Er is een aparte zaal voor bijvoorbeeld bruiloften of prijsuitreikingen. Het hotel heeft zelfs een eigen sportsbar met casiono(otje)! De parkeergarage gratis voor busje met golfreisjes.

 

Hotel Bonalba (4*, Mutxamel) is circa 10 jaar oud en heeft een traditionele uitstraling met een gezellige sfeer. Het hotel is prima geschikt voor groepen vooral omdat men ook een all-inclusive concept aanbiedt. Het hotel lijkt misschien een beetje gedateerd op het eerste gezicht, maar is wel keurig. Het ligt vlak bij de gelijknamige sympathieke golfbaan. In het hotel is een eenvoudige Spa aanwezig. Er is een buffetrestaurant en een á la carte restaurant (een menuutje kost €35).

 

Het Melia Hotel Alicante (4*) ligt midden in stad aan de haven en je loopt zo het gezellige oude centrum van Alicante in, alwaar de terrassen en clubs op je wachten. Het hotel is zeer groot (meer dan 500 kamers!). De kamers zijn prima en het is een uitstekende uitvalbasis voor mensen die meer willen dan alleen golfen in de Costa Blanca.

Naast deze hotels die we hebben bezocht, zijn er nog enkele zeker het vermelden waard. Zoals Hotel Amérigo in Alicante (5*) van de Hospes groep. SH Villa Gadea in Altea (5*). Hotel Meridional in Guardamar del Segura (4*). Hotel Laguna in Ciudad Quesada (4*). Hotel Servigroup La Zenia in Playas de Orihuela (4*).

Asian Gardens Hotel & Thai Spa
Hotel DNA Monse Torrevieja
Hotel Bonalba