Overwinteren aan

de Costa Blanca

Deze keer hebben we de streek tussen Calpe en Valencia bezocht, het noordelijke deel van de Costa Blanca. We vinden daar onder andere bekende kustplaatsen als Benidorm en Denia. Naast deze grote en drukke kustplaatsen vind je er natuurlijk ook kleinere plaatsjes zoals Moraira en Calpe; al is er in deze laatste plaats ook steeds meer hoogbouw te vinden. De regio is uitstekend bereikbaar via de vliegvelden bij Alicante en Valencia. Vele niet-Spanjaarden - vooral Nederlanders, Engelsen en Duitsers - verblijven hier in de winter of zelfs het hele jaar door. Natuurlijk is dat aan het heerlijke microklimaat te danken, dat aangenaam tot heerlijk weer garandeert, het hele jaar door.

Als je in een huurappartement verblijft - vanaf een paar honderd euro per maand - dan hoeft het dagelijks leven niet duur te zijn. Je kunt er prima overal je boodschappen doen en in de vele restaurants hoeft uit eten gaan ook niet veel te kosten. Op elke hoek van de straat is wel een makelaarskantoor te vinden, die je met veel plezier aan een huur- of koophuis/appartement helpt. De vele bedrijfjes die satelliet tv verkopen zorgen voor een prima ontvangst van alle Nederlandse zenders, zodat je niet direct heimwee krijgt. Als je ter plekke een nieuwe vriendenkring wilt opbouwen, zijn de diverse Nederlandse clubs een goed uitgangspunt. Je kunt overal georganiseerd golfen, taallessen volgen, wandelen, bridgen, biljarten, etc.

Golf

Wij concentreerden ons uiteraard vooral op het golfen en de golfbanen. En het gekke is dat er eigenlijk relatief weinig golfbanen zijn in de regio tussen Benidorm en Denia, tenminste als je de vergelijking met de regio's rond Murcia en Valencia maakt. Voor de liefhebbers liggen er echter een paar heel mooie banen, daarnaast zijn er een aantal 9 holes en/of pitch & put banen. Deze zijn zeer geschikt voor overwinteraars, senioren of mensen die geen 18 holes willen spelen. De meeste banen bieden  interessant geprijsde arrangementen aan voor mensen die niet het hele jaar in de regio zijn om te golfen. Verder is er bijna op iedere baan wel een Nederlandse vereniging actief, die wekelijks wedstrijden organiseert voor de Nederlandstalige golfers.

 

Championship courses

 

Melia Villaitana. Dit resort beschikt over 2x18 holes. De Poniente course is een par 3 en 4, een lastige baan, soms smal. De andere baan is de Levante championscourse, een serieuze, mooi onderhouden Niclaus Design baan. Buggy's zijn verplicht om de snelheid erin te houden. Op het resort is een luxe hotel beschikbaar voor de verwende golftoerist; het is erg fraai vormgegeven als een authentiek Spaans dorpje.

La Sella Golfresort. Vlak bij Denia. 27-holes baan. De drie lussen zijn verschillend van karakter, waarvan de gele het meest uitdagend is. Wij kregen een bijzonder vriendelijke ontvangst. Er is een fraai, luxe hotel op de baan dat voorheen door Marriott werd geëxploiteerd.

La Galiana Campo de Golf. Op ongeveer een uur rijden van Calpe, stukje voorbij Gandia, in een prachtige vallei gelegen. De baan is pas 5 jaar oud, maar is in absolute topconditie. Prachtige layout met behoorlijke hoogte verschillen, dus buggy is zeker een aanrader en een niet al te hoge handicap ook.... het clubhuis is eenvoudig maar biedt wel een leuke kaart en een goed gesorteerde shop. Geweldige baan.

Parador El Saler. Pal aan de kust gelegen in het duingebied van natuurreservaat La Albufera de Valencia. Op een kwartiertje rijden van Valencia en ca. anderhalf uur vanaf Calpe ligt dit schitterende resort. Naast de geweldige golfbaan, met een paar holes pal aan zee gelegen, beschikt het complex ook over een mooi modern hotel en restaurant. Naast het hotel ligt nog een voetbalveld, dat regelmatig door profploegen wordt gebruikt voor een trainingskamp.

Golf Melia Villaitana
La Galiana Golf
El Saler Parador Golf
Las Rejas pitch & putt Benidorm

9-holes en pitch & putt banen

Benidorm pitch & putt. Korte par 3 baan tussen de torenflats van Benidorm. Zeer toegankelijke baan voor de hogere handicapper of mensen die willen beginnen met golf. Eventueel een leuke oefenbaan voor lagere handicappers, al hebben die er eigenlijk niet echt iets te zoeken.

 

Ifach golf. Leuke 9-holes baan die goed te lopen is. Ligt mooi in de vallei bij Moiraira en biedt vanaf het zonnige terras van het clubhuis uitzicht op de Middellandse zee. Actief clubleven met uitwisselingen met andere banen in de omgeving.

Altea Don Cayo. Mooie oude 9-holes baan met voldoende uitdaging (soms smal en veel bomen). Leuk om de eerste 9 de medaltees te spelen en de 2e 9 de backtees. De baan is te lopen, maar buggy's zijn toch wel een aanrader.

 

Golf Club de Javea (Xabia). Vrij vlakke 9-holes baan net buiten Benitatxel aan de weg naar Javea. De baan is perfect onderhouden, met prima greens, fairways en bunkers. Iedere hole heeft twee verschillende afslagplaatsen, zodat als je 18 holes wilt spelen er toch voldoende afwisseling is.

Al met al dus genoeg variatie om de wintermaand(en) door te brengen op slechts 2 uurtjes vliegen.